B2B

Zorg je er wel voor dat je jouw eigen juridische documenten snapt?

Als ondernemer heb je vast de nodige juridische documenten op laten stellen. Of je staat op het punt om dat te gaan regelen. In dat geval heb ik een tip voor je: juridisch veilig ondernemen is niet klaar op het moment dat je alle benodigde stukken in handen hebt. Pas als je zelf snapt wat er precies in die documenten staat, ben je vrij van onnodige risico’s.

Algemene voorwaarden: weet wat je afspreekt

Het is niet verplicht om als organisatie of ZZP’er algemene voorwaarden te hebben. Maar als je discussies, conflicten en financiële waaghalzerij wil voorkomen, kun je ze maar beter wel op laten stellen. Nu is het alleen wel zo dat de meeste ondernemingen voorwaarden hebben waar een gemiddelde klant amper een touw aan vast kan knopen. Die juridische taal is dan zo verwarrend en langdradig dat helemaal niet duidelijk is wat er nu eigenlijk staat.

Daar komt bij dat de ondernemer zelf in veel gevallen ook niet goed weet wat er nu eigenlijk in die algemene voorwaarden staat. Er wordt vaak van uitgegaan dat de ander het wel snapt en dat het vast wel goed komt. Maar wist je al dat als er onduidelijkheid is, het voordeel in de richting van de klant uit zal vallen? Als je zelf niet snapt wat er in jouw algemene voorwaarden staat, kun je net zo goed werken zonder algemene voorwaarden.

Die privacyverklaring is er niet voor de vorm

Kijk jij weleens naar de privacyverklaring die een bedrijf plichtmatig op hun website heeft gezet? Vast niet. Nu hoeft dat ook niet, maar het is wel de bedoeling dat je zo’n privacyverklaring als onderneming hebt. En dat je ook daadwerkelijk doet wat er in die verklaring staat.

Je mag bijvoorbeeld niet alsnog cookies op je website gebruiken als je bezoeker die cookies in een banner heeft geweigerd. En je komt ook in de problemen als je in je privacyverklaring hebt staan dat je de informatie van je klanten niet met derden deelt en dat in de praktijk toch doet. Je kunt zelfs behoorlijke boetes krijgen als je privacyverklaring niet klopt, dus je kunt deze maar beter goed op orde hebben en ook echt begrijpen.

Een geheimhoudingsovereenkomst moet begrijpelijk zijn

Stel dat je een product met unieke of innovatieve eigenschappen hebt ontworpen en nu met een partij gaat praten om dit product verder te ontwikkelen. Dan is het wel zo prettig als je vooraf een duidelijke geheimhoudingsovereenkomst overlegt zodat die andere partij er niet met je idee vandoor gaat terwijl jij nog onderweg naar huis bent.

Nu zal dat bijzondere product vast heel ingewikkeld zijn, de geheimhoudingsovereenkomst hoeft helemaal niet net zo moeilijk te zijn. Zorg voor heldere afspraken, dan is de kans groter dat alle partijen zich er ook daadwerkelijk aan gaan houden.

Winkens Legal: voor juridische zaken die je wel begrijpt

Juridische documenten hebben het hetzelfde imago als een doktershandschrift: ze zijn onleesbaar en vreselijk gecompliceerd. Zelf vind ik dat nergens voor nodig, ik vind het belangrijk om voor documenten en adviezen te zorgen waar jij als ondernemer écht wat mee kunt. Het maakt niet uit wat voor een onderneming je hebt: met duidelijke en transparante afspraken kom je een stuk verder!