B2B

Zo krijg je die interne bedrijfsprocessen eindelijk goed op de rit

Zo krijg je die interne bedrijfsprocessen eindelijk goed op de rit

Je hebt samen besloten dat het de hoogste tijd is om de interne bedrijfsprocessen binnen je organisatie drastisch te verbeteren. Het wringt namelijk al een tijdje. Medewerkers krijgen hun werk in veel gevallen niet op tijd af, er is te veel stress op de werkvloer en de interne communicatie loopt ook vaak spaak. Dit kan veel efficiënter, die bedrijfsprocessen moeten veel soepeler kunnen lopen zodat er met minder werkdruk een hogere productie kan worden gedraaid. Maar hoe pak je dat aan?

Lean, Agile Scrum, Six Sigma, Teal of een andere modegril

Natuurlijk, je kunt een dure consultant inhuren. Die gaat vervolgens adviseren om met methodes als Lean, Agile Scrum, Six Sigma, Teal of een andere modegril te gaan werken. Na maanden of zelfs jaren van tijdrovend verandermanagement, veel te veel workshops en gemopper van medewerkers kom je dan uiteindelijk tot de conclusie dat er helemaal niets is verbeterd.

De reden waarom zo’n aanpak weinig tot niets oplevert is simpel: er is puur en alleen een focus op processen. Daarbij wordt alleen het belangrijkste onderdeel van die processen over het hoofd gezien. Die processen beginnen en eindigen bij de medewerkers van jouw organisatie.

Ga vanuit medewerkers sturen

Medewerkers die lekker in vel zitten, presteren beter. Een direct gevolg daarvan is dat de processen binnen de organisatie ook beter gaan lopen. Je kunt dus veel tijd en energie steken in methodes die alleen op de interne bedrijfsprocessen zijn gericht. Maar je bereikt meer als je vanuit je medewerkers gaat sturen en niet vanuit het proces.

Hiermee zorg je er in een klap voor dat:

  • Er meer overzicht op het werkpakket komt;
  • Werkdruk wordt verlaagd;
  • Achterstand in het werk wordt voorkomen;
  • Ziekteverzuim terug wordt gebracht;
  • Er minder uitstroom van goed personeel is;
  • Klanten meer tevreden over jullie dienstverlening zijn;
  • Er meer omzet wordt gedraaid.

Zorg voor meer werkgeluk

Als je op medewerkers wil gaan sturen, begin je met het bevorderen van hun werkgeluk. Maar ja, je kunt mensen nu eenmaal niet dwingen om meer werkgeluk te ervaren. Het is bovendien ook een abstract begrip en het heeft voor iedereen een andere inhoud. Voor de een bestaat het ultieme werkgeluk uit een betere koffiemachine en de mogelijkheid om in de pauze een potje tafelvoetbal met collega’s te spelen. De ander heeft meer behoefte aan zelfontwikkeling en groeimogelijkheden.

Het is dus belangrijk om mensen zelf te laten bepalen hoe zij hun werkgeluk kunnen vergroten en om hen de mogelijkheden te geven om de beste versie van zichzelf te worden. Als je in loondienst werkt, heb je nu eenmaal in veel gevallen niet de ruimte om zomaar een uur te gaan wandelen of om op je gemakje een podcast te luisteren zodat je als persoon verder kunt groeien. En dat terwijl dat soort zaken, zulke ‘vrijheden’, juist wel bijdragen aan je werkgeluk.

Procezza to the rescue

Wij van Procezza zijn van mening dat de weg naar werkgeluk voor de gemiddelde werknemer minimaal het volgende in moet houden:

  • Hun werk moet worden toegewezen op basis van hun competenties en voorkeuren en niet op hun functietitel. Zo halen ze meer plezier uit hun dagelijkse werk.
  • Mensen moeten zelf de mogelijkheid krijgen om hun toegewezen taken in te kunnen plannen. Dan is er minder gevaar voor een te hoge werkdruk;
  • In die persoonlijke planning moet er ook ruimte voor eigen interesses zijn. Ruimte om even te kunnen mediteren, een interessant artikel over technologische ontwikkelingen te lezen of om een podcast over mindset te luisteren.

Deze onderdelen komen allemaal terug in Procezza : een tool die op basis van werkgeluk processen verbeterd. Hiermee maken we niet alleen de wereld, maar ook interne organisaties een heel stuk mooier.