Wonen

Wonen in een rijksmonument

Wie droomt er nu niet van, van het wonen in een prachtig monumentaal pand dat vanuit ieder hoekje stijl en historie uitademt? Je wordt er omringt door historie en verhalen, het omhult je met een bijzondere bouwstijl vol authentieke details en kunt je hart ophalen met het samenstellen van een interieur waarbij alles perfect tot zijn recht komt.

Rijksmonumenten in Nederland

Nederland heeft zo´n 62.000 rijksmonumenten, daarnaast zijn er ook nog duizenden provinciale en gemeentelijke monumenten. Een gebouw krijgt de titel rijksmonument als deze vanwege de cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde van nationaal belang is.

Bij een provinciaal of gemeentelijk monument is het pand regionaal of plaatselijk gezien belangrijk, de provincie of gemeente bepaalt zelf welke panden tot monument worden uitgeroepen.

Hoe is het om in een rijksmonument te wonen?

Bewoners van een monument zijn over het algemeen mensen die het historische erfgoed een warm hart toedragen. Met veel toewijding zorgen zij ervoor dat het pand er goed uit blijft zien. Om die reden zijn het doorgaans ook hele handige mensen, want een rijksmonument heeft nu eenmaal extra onderhoud nodig.

Bij de aankoop van een monumentaal pand wordt vaak gedacht dat er onder geen enkele voorwaarde iets vernieuwd mag worden. Nu is het zo dat bij monumenten behouden voor vernieuwen gaat, maar mogelijkheden voor wijzigingen zijn er wel degelijk.

Met een goedgekeurde vergunning en respect voor de historische waarde van het pand kun je in veel gevallen gewoon vernieuwen. Het zou wat zijn als je je arm moet stoken omdat je bijvoorbeeld geen dubbele beglazing mag plaatsen! Of dat je geen toestemming krijgt om een badkamer te moderniseren.

Een rijksmonument kopen

Het is allang niet meer zo dat het kopen van een rijksmonument alleen voor de ‘happy few’ is weggelegd. Het is uiteraard duurder dan een doorsnee nieuwbouwhuis, maar onbetaalbaar is het zeker niet.

Er zijn zelfs gespecialiseerde makelaars voor het kopen van een rijksmonument of ander monumentaal pand. Voor de regio Bommelwaard is Bijzonder Wonen het beste aanspreekpunt om een uniek monument te kopen.

Neem vooral een kijkje in ons uitgebreide aanbod!