Wonen

Wat te doen wanneer jouw vader of moeder naar een verzorgingstehuis verhuist

Wat te doen wanneer jouw vader of moeder naar een verzorgingstehuis verhuist

Op een gegeven moment is het niet meer mogelijk om thuis te wonen wanneer je op leeftijd bent. De dagelijkse bezigheden worden steeds moeilijker om uit te voeren. Wanneer jouw moeder of vader niet meer genoeg heeft aan een aantal momenten thuiszorg per week, is het van belang dat op tijd naar vervolgstappen worden gekeken. Maar waar moet u aan denken wanneer jouw moeder of vader naar een verzorgingstehuis gaat?

 

Verzorgingstehuis in de buurt

Wanneer je in de buurt van jouw moeder en/of vader woont, is het makkelijker om hier vaker en sneller langs te gaan. Wanneer de gezondheid van jouw ouder(s) achteruit gaat, is het prettig om hiervan op de hoogte te blijven. Juist bepaalde kleine veranderingen in het gedrag van ouderen kan duiden op onderliggende problemen. daarnaast zorgt het ook voor een bepaalde rust wanneer bekende personen – familieleden en vrienden – geregeld op bezoek komen. Deze herkenning is helemaal fijn wanneer hij of zij in een fase van ontkenning en verwarring zit. Ook wanneer jouw moeder of vader enkel lichamelijke klachten ervaart, worden regelmatige bezoekjes van kinderen enorm gewaardeerd.

 

Woning leeghalen

Een woning ontruimen is een emotioneel iets. Wanneer jouw vader of moeder weduwe is en alleen in een huis woont, is dit helaas wel onvermijdbaar. Er zit wel een verschil tussen het ontruimen van een huur- of koopwoning. Bij een huurwoning van bijvoorbeeld een woningbouwvereniging gelden soms bepaalde eisen. Het is belangrijk om dit van tevoren te weten om hier rekening mee te kunnen houden. Een koopwoning zal verkocht moeten worden, tenzij deze in de familie blijft natuurlijk. Bij een koopwoning zijn hier geen of minder eisen aan verbonden. Een woning ontruimen kan zowel zelf als door een extern bedrijf gedaan worden. Bedrijven zoals De Vries ontruiming zorgen voor het achterlaten van een compleet schone en lege ruimte. Ook alleen het ontruimen – zonder schoonmaak – is een optie.

 

Selectie spullen meenemen

In een verzorgingstehuis is beperkt ruimte. Daarom kan niet de hele inboedel verhuisd worden naar een kamer of appartement in een zorginstelling. Wees daarom selectief met het kiezen van meubels en andere objecten. Welke stoel was favoriet? Welke foto’s, schilderijen of kunstwerken hebben veel emotionele waarde? Welke kleding draagt jouw vader of moeder wel of niet? Door kritisch te kijken naar wat nog van waarde kan zijn voor jouw ouder in een zorginstelling, is het maken van een selectie eenvoudiger.

 

Herinneringen ophalen

Een verhuizing naar een andere plek is een ingrijpende gebeurtenis voor ouderen. Daarom is het belangrijk om gesprekken te blijven hebben over hoe het met jouw vader of moeder gaat. Daarnaast is het waardevol om herinneringen op te halen. Dit kan door foto’s, video’s, bezoekjes aan herkenbare plekken en regelmatige bezoeken.