Eten en Drinken

Waarom groene thee zo gezond is

De gedroogde bladeren van de Camellia Sinenses worden gebruikt om thee van te maken. De mate waarin het blad is geoxideerd bepaalt of het een groene of een zwarte thee wordt. Niet geoxideerde bladeren leveren de groene thee op, geoxideerde bladeren de normale, zwarte thee.

Door de beperkte mate van oxidatie bevat groene thee natuurlijk polyfenolen en heel veel antioxidanten. Natuurlijke polyfenolen werken tegen virussen, zijn ontstekingsremmend en doden bacteriën.

De antioxidanten in groene thee beschermen weefsels en cellen tegen de aanval van vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken veroudering, maar kunnen ook het DNA in lichaamscellen veranderen. Daardoor kunnen kankercellen ontstaan. Door het drinken van groene thee kan veroudering van weefsel worden tegengegaan en kan mogelijk het risico op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker worden verlaagd.

Een reeds lang bekend medicijn

Groene thee staat in Azië al geruime tijd bekend om haar vele gezondheidsvoordelen. Oorspronkelijk werd groene thee vooral als medicijn bij hartklachten gebruikt, om wonden te genezen en om de spijsvertering te bevorderen. Nu heeft onderzoek aangetoond dat groene thee goed is om te detoxen, af te vallen en er verschillende, veel voorkomende ziektes mee kunnen worden voorkomen.

Groene thee:

• vermindert niet alleen huidproblemen zoals acné. De antioxidanten vertragen de vorming van pigmentvlekken en rimpels
• verbetert je geheugen en helpt Parkinson en Alzheimer te voorkomen
• verlaagt de kans op een herseninfarct. Mensen die regelmatig groene thee drinken hebben minder kans op een herseninfarct dan de mensen die dat niet doen
• verlaagt het “slechte” cholesterol (LDL). Het regelmatig drinken van groene thee vermindert de kans op hart-en vaatziekten met liefst 31%
• verlaagt de kans op suikerziekte. Groene thee houdt de suikerspiegel laag en de gevoeligheid voor insuline laag, waardoor de kans op diabetes type 2 vermindert
• ondersteunt bij afvallen. Groene thee zorgt ervoor dat je sneller afvalt en meer calorieën verbrandt dan wanneer je geen groene thee drinkt.
• vermindert vermoeidheid en stress

Hoe meer je drinkt meer hoe beter

Om anderhalf tot twee liter vocht per dag binnen te krijgen, is het drinken van groene thee een goede én gezonde oplossing. Wanneer je meer dan vijf koppen thee per dag drinkt, profiteer je optimaal van alle gezondheidsvoordelen en kun je zelfs langer blijven leven. Dat effect is bij vrouwen sterker dan bij de mannen. Drink de thee wel zonder suiker of zoetstof, en koop een biologische, losse variant waarvan je zeker bent dat het kwaliteit is bij een speciaalzaak. Het gamma kwalitatieve groene van thee.be kan je hier vinden.

Welke groene thee is geschikt om te drinken?

Het beste is om groene thee van losse blaadjes te zetten of eventueel met een theezakje. Een biologische thee van goede kwaliteit heeft de voorkeur boven een goedkope theesoort. Goedkope theesoorten kunnen fluoride bevatten. Teveel fluoride kan schadelijk voor je botten en je tanden zijn.

Frisdranken op basis van groene thee zetten niet zoveel zoden aan de dijk.