Wonen

Waarom de betonnen kelder waterdicht maken?

Van natte voeten wordt niemand blij, maar al helemaal niet van een vochtige of natte kelder. Vaak is er dan een vochtprobleem aanwezig, wat kan zorgen voor enorm hoge kosten.

Ontstaan van een vochtige kelder

Door de jaren heen kennen we veel verschillende type woningen, soorten grond en manieren van bouwen. Toch zijn de oorzaken van een vochtige kelder niet sterk veranderd. De voornaamste redenen zijn:

  • Doorslaand vocht van buitenaf
  • Slechte ventilatie
  • Geen drainage van water (afvoer)

Gevolgen van vocht in de kelder

Vocht in de kelder kan zorgen voor enorm veel problemen, maar de grootste is de aantasting van de fundering van uw woning of pand. Vocht zorgt namelijk voor gebreken in het beton van uw kelder.

De reparatiekosten zijn daardoor ook niet mals en daarom wilt u er zo snel mogelijk vanaf zijn. Helaas gebeurt het te vaak dat woningeigenaren pas achter het probleem en de ernst komen wanneer het al te laat is.

Werkwijze kelder waterdicht maken

Het oplossen lijkt eenvoudig, maar door de variatie kent een kelder waterdicht maken verschillende technieken, waar de toepassing voor uw woning is afhankelijk van de oorsprong van het vochtprobleem. Zo kan het doorslaand vocht zijn, maar ook een drainage probleem.

Met een drainage probleem bedoelen we dat het vocht niet goed afgevoerd kan worden en daardoor ophoopt. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat er slechte ventilatie in de kelder is waardoor het vocht ook niet de ruimte uit kan.

Om het op te lossen moet eerst de oorzaak bekeken worden. Vervolgens kan er een drainage aangelegd worden, een ventilatie koker geplaatst worden en/of kunnen de muren geïnjecteerd worden tegen het doorslaand vocht.