Life

Vijf tips voor een fijne babykamer

Is er een kleine op komst? Niets is leuker dan een babykamer inrichten. De eerste eigen plek van je kindje, die meegroeit naarmate het ouder wordt.

Houd het rustig

Babyzintuigen zijn gevoelig voor prikkels. Omdat een baby niet alles kan verwerken zoals een volwassene dat doet, kan het al snel te druk worden in een baby kamer. Houd de babykamer dus rustig. Kies voor zachte tinten zoals gordijnen in beige kleur, crème muren en een vloerkleed in een pasteltint. Kleurrijke accenten kun je natuurlijk altijd aanbrengen, zoals kleurige knuffels of een mobile aan het plafond.

 

Ruimte

Zeker in de eerste maanden krijg je veel bezoek, en meestal brengt iedereen een cadeautje mee. Zorg dat je voldoende ruimte in de babykamer hebt voor al die cadeautjes, zoals knuffels, kleding en boekjes. Wat extra kastruimte dat je niet op de eerste dag al helemaal invult is dus helemaal geen gek idee.

 

Papa- en mama hoekje

In de eerste maanden slaapt een kindje nooit een hele nacht door. Het moet gevoed worden en soms kan het niet slapen en wil troost. Dan kun je het koude en donkere huis helemaal met je kindje doorgaan, of je maakt een hoekje voor jezelf in de babykamer. Een fijne stoel, een paar plaids, een tafeltje. Daar ga je met je kindje zitten om het te troosten of te voeden. Grote voordeel is ook dat je niet weer het hele huis met je kindje door hoeft om het in zijn bedje te leggen, met de kans dat het onderweg wakker wordt.

 

Houd het donker

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 14 tot 18 uur op een dag. Na ongeveer 10 weken begint er een dag- en nacht patroon te ontstaan.Kindjes willen graag in het donker slapen. In de eerste maanden heeft daglicht nog weinig invloed op het slaapritme, maar dat verandert snel. Zorg dus voor goede gordijnen in de babykamer, die hinderlijk licht buiten houden, maar bijvoorbeeld ook hitte kunnen weren op warme dagen.

 

Sst!

Kinderen houden van rust. Zorg er dus voor dat er geen televisie of radio hard aanstaat in de aangrenzende kamer en sluit ramen en deuren tegen langsrazend verkeer.