Life

Tips tegen stress

Dan heb je ook nog de dagelijkse stress die bij een mensenleven horen en die deze decennia alleen maar erger lijkt te worden. We hebben mobiele telefoons, die in plaats van ons te verbinden met andere, soms zielloze zombies maakt. Vaak weten we hierdoor ook niet meer goed te verbinden met anderen en dat op zich neemt al de nodige stress met zich mee.

Want verbinden met mensen is heilzaam voor ons en versterkt ons immuunsysteem. Dan hebben we nog de boze partner, de buur die voor teveel overlast zorgt, puberende kinderen, collega’s die spelletjes spelen, overlijden van dierbaren en eigenlijk gaat de lijst door en door.

En toch…en toch kunnen we manieren vinden om het vertrouwen vast te houden en ons van stress te ontdoen. Vandaag wil ik je een aantal tips geven, zodat je minder stress ervaart, maar ook stress afvoert uit je systeem, zodat je weer opgeladen voelt en er weer met volle moed tegenaan kan gaan.

Lees je mee?…

Omarm je gevoel

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven? Waarom? Omdat veel stress een emotionele basis heeft. En niet alleen dat, want vaak heeft deze emotionele basis zijn oorsprong in onverwerkte emoties, ook wel (kleine) trauma’s genoemd.

Op het moment dat we worden geraakt is het belangrijk om ons gevoel, of de emotie te lokaliseren in ons lijf. Meestal is dat rond de streek van de buik tot het hart, maar het kan overal zitten.

We kunnen dan met onze focus en bewustzijn naar die plek toegaan en het gaan omarmen met je bewustzijn. Je zou het kunnen zien, net zoals je je duim of teen kan voelen. Je richt je op de plek van de emoties en je omarmt dat gevoel alsof je jouw eigen kleine ‘’ik’’ troost en geruststelt. Je kan hier ook je fantasie gebruiken door die man/jongen of vrouw/meisje te zien en hen te omarmen.

Waarschijnlijk merk je gelijk dat het gevoel rustiger en zachter wordt. Het kan zelfs zo zijn dat je een traantje laat en wat dan ook je emotionele systeem opgeschoond. Hoe meer je onverwerkte emoties met deze techniek opschoont, hoe meer stress er uit je systeem gaat en er een gevoel van rust en vertrouwen terug zal komen.

Probeer het maar eens uit, het werkt echt!

Gebruik natuurlijke supplementen

Als het je slecht lukt om een basis van rust te creëren en je toch zo’n basis wilt hebben, kun je natuurlijke supplementen uit proberen. Eén van die supplementen heet Restilen en er zit o.a Saffraan in. Saffraan is een zeer duur kruid, waarbij een kilo saffraan wil tot 5000 euro kan oplopen.

Het smaakt niet alleen lekker in het eten, het heeft ook een hele krachtige werking. Vanuit een pas gepubliceerd wetenschappelijk artikel stelde ze dat 30 mg saffraan gelijk staat aan één dosis Prozac.

Saffraan geeft een boost aan je gemoedstoestand, vermindert stress en angst en je gaat lekkerder in je vel zitten. In Restilen zitten nog meer kruiden en vitamine die je kunnen helpen de juiste basis tegen stress te leggen. Je kan hier de ervaringen bekijken en een review om te bekijken of het bij je past.

Wandel in de natuur

Er is tegenwoordig niks zo hip als wandelen, zelfs hele hordes jongeren zie je in het bos wandelen. We lijken toch wel intuïtief te voelen dat er in de natuur veel ontspanning te halen is. Dit wordt dan ook keer op keer bewezen door verschillende onderzoeken.

Het wandelen in de natuur heeft haast een spirituele uitwerking op mensen en dat staat los of je dat nou bent of niet. De meeste mensen voelen daar een stilte, oordeelloosheid en energie. Daarnaast wordt je er gewoon erg blij van en kon je vaak opgeladen terug van je wandeling.

Als je nou moeite hebt met stilte te vinden in het bos, probeer express de stilte te voelen en te ‘’horen’’ je zal zien dat het op een gegeven moment lukt en je zo ook de stress uit je geest en lijf gaat. Hoe meer je zo wandelt en de stilte probeert te ervaren, hoe sterker het zal worden. Je zal er geen spijt van hebben.

Vraag om een knuffel

Misschien moeilijk in deze tijd, maar als jij en die ander er zich goed bij voelt vraag dan aan die ander om een knuffel. Een knuffel zorgt dat er oxytocine vrij komt en kan een enorm gevoel van verbinding en vertrouwen geven, want een natuurlijk anti-gif is tegen stress.

Lukt het je niet zulke mensen te vinden, vraag dan om een hond te aaien en je zal zien dat ook hier al wat gelukshormonen vrij zullen komen.

Verbind je met vrienden en andere mensen

Dit kan ook lastig zijn in deze tijd, niet iedereen wilt dat, of durft dat. Maar als je mensen kent die wel willen samenkomen in een park, of waar dan ook, spreek dan af! Er is niks zo goed voor de mens als verbinden met elkaar, een wijntje drinken, lekker eten en gezellig praten.

Wissel de wat zware gesprekken af met luchtige gesprekken en bekijk eens hoe jij je voelt aan de einde van die afspraak.Meestal zit je vol met energie en je hebt het gevoel dat het leven weer wat betekend. Zeker vanuit evolutionair perspectief is in groepen verbinden met elkaar een heilzame maar ook een noodzakelijk iets om te overleven. Je brein weet dat en zal je dan ook belonen met de zogenaamde gelukshormonen en je cortisol levels zullen gaan verlagen.