Eten en Drinken

Tips om lekker te koken met weinig geld

De inflatie heeft ons allemaal hard geraakt. Steeds meer mensen vinden het lastig om elke maand weer rond te komen. Dit betekent ook dat we creatiever om moeten gaan met ons geld. Zeker op boodschappen kan er veel bespaard worden. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat dit ten koste gaat van de smaak. Ook me weinig geld kan er heel lekker gekookt worden. Kun jij wel wat budgettips gebruiken in de koken? Met behulp van de volgende tips bereid je de lekkerste gerechten voor heel weinig geld.

Houd de keuken goed schoon

Voordat er echt lekker gekookt kan worden is het eerst belangrijk om het belang van goede hygiëne nog eens te benadrukken. Wees je ervan bewust dat een onhygiënische keuken ook van invloed is op de smaak. Het gasfornuis en de oven schoonmaken horen dan ook altijd de hoogste prioriteit hebben. Maak ook het aanrecht na elk gebruik goed schoon. Gebruik verschillende snijplanken om kruisbesmetting te voorkomen en werk verder zo hygiënisch mogelijk. Op die manier investeer je ook direct in de smaak.

Extra tip: kies liever voor iets duurdere en kwalitatieve schoonmaakproducten dan dat je zelf een sopje produceert. Van kwalitatieve producten heb je minder nodig en zal de werking veel beter zijn. Op de lange termijn ben je dus juist goedkoper uit.

Gooi geen eten weg

Wereldwijd verspillen we ongeveer 2,5 miljard voedsel per jaar. Dit zijn ongelooflijke cijfers als je bedenkt hoeveel mensen er honger hebben. Misschien maak je je hier zelf ook schuldig aan. Bijvoorbeeld wanneer je maar de helft van de wortelen voor een stoofpot nodig hebt en de rest simpelweg laat liggen in de koelkast. Grote kans dat deze uiteindelijk weggegooid zullen worden. Zonde! Je kunt hier immers ook heel gemakkelijk een lekkere snack of een soepje van maken.

Probeer zo creatief mogelijk te koken en verspil geen voedsel. Zo bespaar je niet alleen geld, maar zul je ook merken dat je minder nodig hebt voor het bereiden van lekkere gerechten.

Koop met het seizoen mee

Er zijn verschillende producten die vooral in bepaalde jaargetijden verkocht worden. Dan zijn ze ook een stuk goedkoper. Bovendien is het op dat moment ook nog eens veel lekkerder! Je brengt zo ook gemakkelijk meer variatie in je weekmenu. Genoeg reden om dus meer met het seizoen mee te koken.

Wist je dat dergelijke producten bij de groenteboer vaak goedkoper zijn dan bij de supermarkt? Geef je ogen dus de kost en vergelijk de prijzen bij jou in de buurt. Het resultaat zal je wellicht verrassen.

Kliekjesdag

Daag jezelf wekelijks uit om een avond kliekjes te eten. Dit kan bijvoorbeeld een restje pasta van de voorgaande dag zijn, maar ook een gerecht op basis van allerlei restgroentes van de afgelopen dagen. Wees zo creatief mogelijk om met de dingen die je nog in huis hebt iets lekkers te maken. Zo leer je van alles wel wat te maken. Je zult merken hoeveel geld je hiermee kunt besparen.