Wonen

Nieuwe kozijnen kiezen? Zo pak je dat aan!

Nieuwe kozijnen koop je niet elke dag. Sterker nog: de meeste mensen doen dit slechts één keer in hun leven. Dat maakt het tegelijkertijd ook wel een tikkeltje lastig. Want hoe weet je dan of je de juiste keuze maakt en waar je op moet letten? Voor welk materiaal kies je? Waar hou je rekening mee?

Raak je nu al overweldigd door alle verschillende mogelijkheden en vraag je je af of je ooit de juiste kozijnen in Bussum kunt vinden? Maak je dan vooral geen zorgen. Met behulp van de onderstaande aandachtspunten vind je namelijk eenvoudig de kozijnen die bij jou en je woning passen.

Het kostenplaatje

Het is misschien niet iets waar we het graag over hebben, maar wel erg belangrijk om te bespreken. Want wat is jouw budget voor het vervangen van de kozijnen? Als alle kozijnen in huis vervangen moeten worden, betreft dit een flinke investering. Het is dan ook niet vreemd als prijs een belangrijke rol speelt en misschien zelfs wel een doorslaggevende factor is in jouw keuze voor het materiaal.

De meest gebruikte materialen voor het kozijn zijn aluminium, hout en kunststof. Van deze drie is kunststof verreweg het goedkoopst. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen voor kunststof kozijnen kiezen. Het verschil in prijs is dan ook zeker een belangrijke factor om rekening mee te houden. Helemaal als je een beperkt budget hebt.

Onderhoud

Houd ook rekening met het onderhoud als je kiest voor nieuwe kozijnen. Sommige materialen hebben bijvoorbeeld simpelweg meer onderhoud nodig. Dit zien we duidelijk terug bij houten kozijnen. Om hout mooi te houden, is het noodzakelijk dat deze regelmatig behandeld wordt. Als dit niet gedaan wordt, loop je het risico op houtrot en andere schade. In het ergste geval kan dit betekenen dat het kozijn vroegtijdig opnieuw vervangen moet worden. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat je heel wat extra tijd kwijt bent aan het onderhoud van het kozijn, maar – als dit niet op de juiste manier wordt gedaan – dat dit ook nog eens heel veel extra kosten kan opleveren.

Wil je het kozijn zo min mogelijk hoeven te onderhouden? Dan is het slimmer om voor kunststof of aluminium te kiezen. Beide materialen vragen eigenlijk geen onderhoud. Enkel regelmatig schoonmaken is voldoende om de kozijnen in optimale conditie te houden.

Levensduur

De levensduur verschilt ook per materiaal, maar er is niet exact te zeggen hoe lang een kozijn meegaat. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Naar verwachting zullen aluminium kozijnen en kunststof kozijnen langer meegaan. Men schat zo’n 50 tot 60 jaar. Houten kozijnen beschikken over het algemeen over een iets minder lange levensduur.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de kozijnen is natuurlijk minstens zo belangrijk als de bovenstaande aandachtspunten. De kozijnen bepalen immers ook voor een groot deel de uitstraling van de woning. Het is hierbij dan ook belangrijk om op de stijl van de woning te letten. Zo zien we vaak dat er in historische panden toch voor houten kozijnen wordt gekozen – ondanks het grotere onderhoud – omdat dit simpelweg beter bij het uiterlijk van het pand past.