Life

Nicopods als hulpmiddel bij het stoppen met roken

Nicopods als hulpmiddel bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is niet makkelijk. Ondanks de grote gezondheidsrisico’s van tabak roken zijn er nog vele duizenden mensen die roken omdat stoppen simpelweg niet lukt. Niet voor niets is hulp bij het stoppen met roken kosteloos inbegrepen bij de zorgverzekering. Dat wil zeggen dat hulp aangeboden wordt zonder aanspraak te maken op het eigen risico. Toch lukt het veel mensen, ondanks de hulp van huisarts of coach, nog steeds niet om te stoppen. Dit komt omdat een “goed alternatief” voor een sigaret tot voor kort niet beschikbaar was. Nicotinekauwgom en nicotinepleisters worden als velen bestempeld met een label als een “te passief” hulpmiddel.

Nicotine Pouches, een product met Scandinavische inbreng

Een relatief nieuw en nog onbekend product op de Nederlandse markt is de zogeheten “Nicotine Pouche”. Wat letterlijk “nicotine zakje” betekend in de Nederlandse vertaling. Deze “Nicotine Pouches” (ook bekend als Nicopods) zijn geïnspireerd door het oorspronkelijke Noors/Zweedse “snus”. Snus is simpelweg een zakje gevuld met tabak die onder de bovenlip gestopt wordt om zo een nicotine kick te krijgen. Dit alternatief voor roken is ontstaan door de weeromstandigheden In Scandinavië. Daar is het op de meeste plekken koud en winderig, vaak zelfs ver onder het vriespunt. Hierdoor is het roken van een zelf gedraaid shagje of zelfs sigaret vrijwel onmogelijk. Door de kou vriest een sigaret vast aan je lip en het rollen of zelfs aansteken van een peuk wordt onmogelijk gemaakt door neerslag, sneeuwstormen en vrieskou. Het is vaak zo koud of nat dat zelfs een degelijke aansteker niet functioneel is. Naar verluid is door deze omstandigheden door arbeiders zoals jagers en houthakkers het snus uitgevonden. Een zakje gevuld met tabak en op smaak gemaakt met aroma om zo toch iets van een nicotine boost te ervaren.

Waarom snus in de EU niet is toegestaan

Het verkopen van snus is in de Europese Unie en dus ook in Nederland wettelijk verboden. Dit komt door afspraken in de EU die zeggen dat tabaksmiddelen te verslavend en schadelijk zijn voor de gezondheid en op termijn verbannen moeten worden. Je kunt dit bijvoorbeeld al merken aan de verkoop van tabak. Sigaretten en shag zijn op steeds minder plekken te koop. Ook worden de verpakkingen steeds duurder, kleiner en onaantrekkelijker qua uiterlijk. Het op de markt brengen van nieuwe tabaksmiddelen is daarom dan niet toegestaan. Nicotine Pouches zijn daar een uitzondering in omdat deze geen tabak bevatten maar enkel nicotine. (welke onttrokken wordt van tabak) Omdat specifiek tabak is verboden, en dus niet de nicotine, is de verkoop van nicotine pouches wel toegestaan. Dit maken nicotine pouches niet alleen een goed alternatief voor roken, het is ook nog eens een stuk minder schadelijker dan snus. Er is een groot aanbod qua smaakjes, sterkte en maten. Wil je Nicotine Pouches proberen als hulpmiddel bij het stoppen met roken? Nicotine Pouches bestellen kan in de webshop van Pouches.eu.