Reizen

Motorolie: de levenslijn van je auto

Motorolie is het levensbloed van uw auto. Het houdt alle verschillende onderdelen van uw motor schoon en soepel lopend. Motorolie smeert ook om ervoor te zorgen dat alles samen loopt zoals het hoort, zonder wrijving of slijtage. Zonder motorolie kunt u te maken krijgen met motorstoring, wat een groot ongemak zou zijn voor elke bestuurder. In deze blogpost bespreken we waarom 5w30 motorolie belangrijk is voor uw auto, en wat er gebeurt als het er niet is!

Wat zijn enkele voordelen van het gebruik van olie van hoge kwaliteit?

  • U krijgt meer kilometers per gallon met olie van goede kwaliteit in vergelijking met goedkope olie, omdat premium brandstoffen minder vervuiling produceren door hun hogere octaangehalte dan andere soorten brandstof;
  • De prestaties van uw voertuig kunnen drastisch verbeteren;
  • U loopt minder kans op motorschade, die zeer kostbaar kan zijn.

Wat gebeurt er als uw auto geen motorolie heeft?

Als u de noodzaak van een motorsmeermiddel in uw voertuig verwaarloost, kan dit leiden tot een aantal problemen, zoals: verminderde brandstofefficiëntie (minder kilometers per gallon), hogere emissieproductie en verhoogde slijtage van de mechanische onderdelen in uw motor. Indien onbehandeld, kunnen deze problemen escaleren tot een veel groter probleem dat dure reparaties of vervangingen zal vereisen! Zoals we eerder hebben besproken – zonder de juiste onderhoudspraktijken, zoals het gebruik van oliën van hoge kwaliteit, loopt u het risico op grote gevolgen bij autopech. Het is belangrijk voor alle bestuurders om vloeistoffen van goede kwaliteit te gebruiken bij het onderhoud van een auto.

De olie smeert de motor, vermindert wrijving en reinigt als het circuleert door de bewegende delen van uw auto. Hoe meer u rijdt, hoe belangrijker deze vloeistof wordt om te beschermen tegen schade die kan worden veroorzaakt door slijtage van metalen oppervlakken!

Het is een vitaal onderdeel van een automotor vanwege zijn bijzondere eigenschappen: lage viscositeit (vermogen om te vloeien bij hoge temperaturen) en weerstand tegen degradatie door hitte of mechanische schokken. Olie heeft ook een natuurlijke neiging tot koelen, wat helpt om een goede bedrijfstemperatuur voor alle auto-onderdelen te handhaven; zelfs wanneer de motor overmatig wordt belast, zoals bij het oprijden van steile hellingen of het laden van zware vracht in de kofferbak. Uw motorolie moet altijd deze eigenschappen bezitten zonder enige verontreiniging – of die nu afkomstig is van vuil, water of andere zaken.

Welke olie heeft u nodig?

Als u alleen op zoek bent naar een basisolie, dan is een Groep II of API SL waarschijnlijk geschikt voor u. Als het niet duidelijk is wat de behoeften van uw motor zijn – praat met een expert!

De beste manier om erachter te komen welk type olie in uw auto moet, is door te overleggen met professionals die dagelijks aan auto’s werken. Zij kunnen u precies vertellen welke eigenschappen en kwaliteiten het meest geschikt zijn voor uw specifieke motor. En zij zullen er ook voor zorgen dat alle benodigde onderdelen worden besteld!

Hier zijn nog enkele andere dingen over motorolie:

-de viscositeitswaarde geeft aan hoe gemakkelijk het vloeit bij hoge temperaturen (belangrijk omdat motoren veel warmte genereren)

-er is onderzoek gedaan naar de mate waarin de olie de motor verslijt, en men heeft ontdekt dat tijdens de levensduur van een auto tot 0,25 liter motorolie door de motor kan worden verbruikt

-het smeervermogen kan variëren naargelang de gebruikte types; deze gaan van “viscositeitsindex (VI) = 100” helemaal tot VI=1500

Meer over viscositeitswaarden: Hoe hoger het getal is, dan ontstaat er een hogere afschuifsterkte voor uw motor. Dit betekent minder wrijving in uw machine en dus minder slijtage aan onderdelen! Maar je moet er wel voor zorgen dat als er een probleem is met te veel speling of slippen optreden, dan kan dit leiden tot meer warmte en schade wordt gedaan.