Life

Maak jezelf klaar voor het motorseizoen

Al is de winter nog niet helemaal voorbij, wij zijn alvast enthousiast over het komende motorseizoen! We kunnen niet wachten om weer over de snelweg en door de landerijen te rijden in de zon, maar voordat we met zijn allen op de motor springen, is het belangrijk dat de motor rijklaar wordt gemaakt. In deze blog leggen we je graag uit welke punten je moet controleren om veilig op pad te kunnen gaan. Zo loop je bij de start van het seizoen niet tegen kleine mankementen aan die jouw eerste ritje laat uitstellen.

Bandenspanning
Allereerst is het belangrijk om de bandenspanning te controleren. Het gebeurt nu eenmaal dat banden langzaam leeglopen en je wilt niet dat je na drie kilometer erachter komt dat je banden toch wat leger zijn gelopen dan je dacht en dit voor gevaarlijke situaties zorgt. Daarom controleer je de bandenspanning en hou je de volgende richtlijn in acht. De bandenspanning voor moet 2 bar zijn en achter 2,5 bar zijn om optimaal te kunnen rijden. Dit zorgt ervoor dat je veilig op pad gaat en minder brandstof verbruikt.

Verlichting controleren en vloeistoffen aanvullen
Om geen gevaar op de weg te zijn controleer je de verlichting. Doen alle knipperlichten het nog? Het remlicht en eventuele mistlampen? Controleer ook of de lampen nog juist zijn afgesteld en geen tegenliggers verblind. Net als met je verlichting gebruik je de vloeistoffen niet tijdens de winterstop, toch is het verstandig om deze wel te controleren. Het kan namelijk zijn dat er toch wat vloeistof is weggevloeid. Daarnaast is het altijd verstandig om de olie en het filter te vervangen voor optimale prestaties van je BMW motor

Ketting smeren
Het is belangrijk om je ketting vet te houden om de levensduur te bevorderen. Echter, het heeft weinig zin om de ketting van je motor in te vetten voor je eerste rit dan rijd je het er gelijk weer af. Doe dit na je eerste ritje wanneer je ketting warm is van de eerst rit dan kan het goed overal tussen gaan zitten. Is je ketting al helemaal glimmend, dan moet je uiteraard voor en na de rit insmeren.

Verzekering/schorsing
Sommigen kiezen ervoor om de motor te schorsen in de winter. Dit is vooral handig als je een zwaardere motor hebt in categorie A. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting en dergelijken te betalen. Heb je nu een lichtere motor zoals de BMW allroad waar je al voor april mee de weg op wil, dan is het handig om te kijken of de kosten voor de schorsing opwegen tegen de kosten van de belasting.
Naast de schorsing is ook de verzekering iets om naar te kijken. Sluit deze nog aan bij je wensen en je rijstijl? Heb je je motor al een langere tijd en komen er wat vaker mankementen, dan is het wellicht een idee om je verzekering wat op te hogen.

Motorkleding
Wanneer je door al deze punten heen bent gelopen is het nog verstandig om eens te kijken naar je motorkleding. Zijn deze spullen nog in goede staat of wellicht ook aan vernieuwing toe. Als je dat hebt gedaan ben je helemaal klaar om je eerste rit van het motorseizoen te maken!