Life,  Trends,  Wonen

Lockpicking; de kunst van het open puzzelen van sloten.

De meeste mensen hebben vijf tot tien sleutels bij zich als ze op stap gaan. Aan je sleutelbos heb je misschien meerdere sleutels voor het huis, een of twee voor de auto en een paar voor kantoor of het huis van een vriend. Je sleutelbos is een duidelijk bewijs van de alomtegenwoordigheid van slot technologie: Je hebt waarschijnlijk tientallen keren per week met sloten te maken.

De belangrijkste reden waarom we overal sloten gebruiken, is dat ze ons een gevoel van veiligheid geven. Maar in films en op televisie kunnen spionnen, detectives en inbrekers een slot heel gemakkelijk openen, soms met slechts een paar paperclips. Dit is op zijn zachtst gezegd een ontnuchterende gedachte: Is het echt mogelijk dat iemand zo gemakkelijk een slot kan openen?

Lock Picking

Slotenmakers definiëren lock-picking als het manipuleren van de onderdelen van een slot om een slot zonder sleutel te openen. Om lockpicking te begrijpen, moet je dus eerst weten hoe sloten en sleutels werken.

Sloten zijn er in alle soorten en maten, met veel innovatieve ontwerpvarianten. Je kunt een duidelijk idee krijgen van het proces van lockpicking door een eenvoudig, representatief slot te bestuderen. De meeste sloten zijn gebaseerd op tamelijk vergelijkbare concepten.

Voor de meesten onder ons is het meest bekende slot het standaard nachtslot dat je op een voordeur vindt. In een normaal nachtslot is een beweegbare grendel of dagschoot in de deur ingebouwd, zodat deze aan de zijkant kan worden uitgeschoven. Deze grendel zit op één lijn met een inkeping in het kozijn. Wanneer je het slot draait, schuift de grendel in de inkeping in het kozijn, zodat de deur niet kan bewegen. Als je de grendel terugtrekt, beweegt de deur vrij.

Lockpick sets

Ervaren lockpickers kunnen uit de voeren met een paar paperclips en een eenvoudige schroevendraaier, maar de klus wordt een stuk eenvoudiger als ze het juiste gereedschap hebben. Een basis lockpick set bevat een lockpick en verschillende tension wrenches. De lockpicks verschillen vooral in de vorm van hun kop. Verschillende koppen zijn geschikt voor bepaalde soorten sloten en bepaalde technieken.

Sommige lockpickers gebruiken ook een elektrische pick gun. Een pick gun bestaat in principe uit een of meer trillende, pick-vormige stukken metaal. Je steekt deze lange stukken metaal in het slot, net zoals je een lockpick in het slot zou steken. Als de metalen stukken trillen, duwen ze de pinnen omhoog.

Dit werkt ongeveer zoals het raken van een slot. Je draait het pistool terwijl de pikhouwelen trillen, zodat je een deel van de pinnen opvangt bij de schaarlijn. Soms openen deze apparaten het slot in een paar seconden, en soms werken ze helemaal niet. De meeste recreatieve lockpickers vermijden deze apparaten omdat ze het puzzel-oplossende element uit het proces halen.

Wordt lockpicking vaak gebruikt?

Lock picking is een essentiële vaardigheid voor slotenmakers omdat het hen in staat stelt langs een slot te komen zonder het te vernielen. Wanneer je jezelf buitensluit of je sleutel verliest, kan een slotenmaker je heel gemakkelijk weer binnenlaten.

Inbrekers kunnen niet zo vaak sloten openbreken, vooral omdat er zoveel andere, eenvoudigere manieren zijn om in een huis in te breken (bijvoorbeeld een baksteen door een achterraam gooien). Meestal zullen alleen inbrekers die hun sporen moeten uitwissen, zoals spionnen en detectives, de moeite nemen om een slot te openen.

Ergens tussen de slotenmaker en de inbreker in zit de recreatieve lockpicker, ook wel mechanisch hacker genoemd. Net als deskundige computer hackers vinden zij het leuk om sloten open te breken voor de lol. Natuurlijk is inbreken in privé-eigendom, ongeacht de bedoeling, illegaal en onethisch. Als iemand een slot openbreekt dat van iemand anders is, is de kans groot dat hij wordt gearresteerd en wordt beschuldigd van inbraak.