B2B

Lequal

Hoe kan linkbuilding bijdragen aan de online vindbaarheid van je website?

Ondernemers kiezen er steeds vaker voor om hun producten en diensten online aan te gaan bieden. Ze laten een website maken en hopen zo potentiele klanten te bereiken. Hoewel een website een ideaal middel is om meer leads en omzet te genereren, gaat dit niet vanzelf. Er zal dagelijks geïnvesteerd moeten worden in de website om de online zichtbaarheid te vergroten. Een website komt namelijk niet automatisch op de eerste pagina binnen de zoekresultaten terecht. Om dat te bereiken kan er gebruik gemaakt worden van de online marketing zoekmachine optimalisatie techniek linkbuilding.
In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:
• Wat houdt linkbuilding in?
• Kies voor de juiste linkbuilding strategie
• De drie pijlers van zoekmachine optimalisatie

Wat houdt linkbuilding in?

Linkbuilding is één van de drie belangrijkste pijlers van zoekmachine optimalisatie. Bij linkbuilding draait het om het verzamelen van verwijzingen van autoritaire website naar jouw website. Met andere woorden een bekend platform schrijft een stukje tekst over jouw bedrijf en plaats in de tekst een link naar jouw website of vermeld in een bestaande tekst een link naar jouw website. Hoe meer bekende platformen dit doen om hun ‘waardering’ te tonen, hoe betrouwbaarder Google jouw website vindt. Hierdoor word jouw website als het ware beloond door een hogere positie in te nemen in de zoekresultaten.

Hoewel, dit als een simpele techniek klinkt gaat het nog een stuk dieper. Een verwijzing kan alleen iets toevoegen als het van een autoritair platform komt. Een verwijzing op een website, die niemand bezoekt zal vrij weinig invloed hebben op de posities van jouw website. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en kwantitatieve linkbuilding. Bij kwalitatieve linkbuilding draait het om links (verwijzingen) verzamelen van bekende en autoritaire platformen zoals Frankwatching, Bol.com en Nu.nl. Bij kwantitatieve linkbuilding gaat het om zoveel mogelijk links verzamelen om het backlink profiel (verzameling van websites die verwijzen naar jouw website) aan te vullen. Hierbij zijn links van autoritaire website niet noodzakelijk.

Kies voor de juiste linkbuilding strategie

In de ideale situatie verwijzen platformen naar elkaar door middel van een link. Echter, geven websites niet zomaar hun linkwaarde (elke website beschikt over een bepaalde waarde) door zonder daar iets voor terug te krijgen. Daarom zijn er diverse linkbuilding strategieën bedacht voor het verzamelen van backlinks. Hieronder worden er drie uitgelegd:

Broken backlinks

Een broken backlink is een link dat verwijst naar een 404-pagina (niet-werkende pagina). Door websites te benaderen met een broken link en aan te geven dat jij een pagina hebt met informatie over het betreffende onderwerp, kan je vragen of zij de broken link vervangen met jouw website.

Branded citations

De branded citation strategie houdt in dat je op zoek gaat naar websites die jouw bedrijfsnaam vermelden zonder dat er geen verwijzing bij staat. Vervolgens neem je contact op met het platform om te vragen of ze alsnog een link kunnen plaatsen van jouw website.

Link reclamation

De derde strategie is link reclamation. Deze strategie focust op het zoeken van relevante websites waar jouw link nog niet op staat. Het zoeken van websites kan via internet explorer (google), backlink profiel van concurrenten of door een linkruil met online marketing bureaus.

De drie pijlers van zoekmachine optimalisatie

Zoals eerder vermeld is linkbuilding één van de technieken van zoekmachine optimalisatie dat gebruikt wordt om de online vindbaarheid van de website te vergroten. Naast linkbuilding is content en techniek ook erg belangrijk. Zonder content op de website zal Google niet goed weten waar jouw website over gaat. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om een goede positie binnen de zoekresultaten in te nemen. Ten slotte, is de techniek van een website ook cruciaal. Is de URL-structuur logisch, de website gebruiksvriendelijk en de laadtijd snel genoeg voor mobiel en desktop? Dan zal jouw website beloond worden en beter vindbaar zijn.

Check de website voor meer informatie.