Wonen

Leg eenvoudig en betaalbaar je eigen gietvloer met Gietvloermakers

Zelf een gietvloer maken – Hoe doe je dat?
Zelf een gietvloer in je huis maken moeilijk?

Dat valt best wel mee. Een gietvloer is erg populaire vloer die je prima zelf kunt maken.

Zelf een gietvloer leggen doe je in zes taken verdeeld over vier dagen.

Op de eerste dag ga je het vochtgehalte van de ondergrond controleren. Dit doe je door een stuk plastic op de grond te plakken. Na 12 uur controleer je op condensvorming. Als er geen condensvorming heeft plaatsgevonden kun je aan de slag met de volgende stap: de primer aanbrengen.

Heb je benieuwd hoe je jouw ondergrond moet voorbewerken voor het aanbrengen van een gietvloer? Lees dan dit artikel om te bekijken welke voorbereidingen je moet treffen.

Voordat je de primer (de eerste laag) aan kan brengen moet je eerst een mengplek maken. Zorg ervoor dat je jezelf niet insluit bij het kiezen van je mengplek.

Vergeet ook niet om beschermende kleding aan te trekken. Een gietvloer is gemaakt van epoxy en dat krijg je moeilijk van je huid af.

De primer ontstaat door de twee losse componenten bij elkaar te mengen. Hierna giet je de primer uit over de vloer in rillen van 4 cm breed. Je rolt de primer uit met een spaan.

Vergeet niet de spaan schoon te maken wanneer je de primer hebt uitgerold. De primer moet minimaal 12 uur drogen.
De volgende dag begin je met het aanbrengen van de gietvloer. Dit gaat op dezelfde manier als de primer. Het verschil is dat je de spaan laat drijven op het materiaal. Je moet proberen zo min mogelijk de ondergrond te raken bij het uitspanen van de gietvloer. Probeer zoveel mogelijk te zorgen dat je het materiaal op alle plekken in dezelfde dikte uitspaant.

De volgende dag kun je de laklaag aanbrengen. De laklaag rol je uit met een roller. De randen breng je echter aan met een kwast. Probeer vlakken te maken van 2 bij 2 meter die op elkaar aansluiten.

Na 7 dagen is de vloer volledig bruikbaar!

Dit is een kort overzicht van het proces. Ben je echt van plan zelf een gietvloer te maken. Bekijk dat dit uitgebreide stappenplan en laat je adviseren door een expert als er dingen zijn die onduidelijk zijn.