Vloerenvisie logo
Wonen

Laminaatvloer hoe kies je die?

Een laminaatvloer is nog steeds een populaire vloerbedekking. Laminaat bestaat sinds de jaren 70. Laminaat is op grote schaal verkrijgbaar in zowel plank- als tegelformaat, met een enorme keuze aan kleuren en stijlen, zo is er voor iedereen wel een passende laminaatvloer te vinden. Een laminaatvloer is een veelzijdige en betaalbare mogelijkheid om een mooie uitstraling te creëren. Het is ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Laminaatvloeren zijn in feite een foto-afbeelding die op een hoge-druk laminaatplaat (HPL) gedrukt is. Dit proces wekt de indruk dat het hout- of steendessin in uw laminaatvloer is. Deze afwerking wordt vervolgens gemelamineerd. Hier wordt de melaminehars vervolgens op afgewerkt, zo krijg je een goede beschermlaag. Door de kunstof toplaag wordt er bijvoorbeeld de gebruiksklasse Intensief woongebruik aan gekoppeld. Dit betekend dat de vloer geschikt is voor ruimtes waar veel wordt gelopen, zoals woonkamers. Een laminaatvloer met de klasse gebruiksklasse Intensief woongebruik is meestal verkrijgbaar van laminaatvloeren van 8 mm dik. Laminaatvloeren van 7 mm dik hebben meestal de klasse normaal gebruik.

Laminaat heeft nog een zeer groot voordeel. Laminaat is makkelijk zelf te leggen. Aangezien de afwerking van laminaat gedelamineerd is en een klik verbinding heeft is laminaat leggen eenvoudiger geworden.

Bij het laminaat kopen en het leggen van het laminaat is het belangrijk dat je de juiste ondervloer kiest. Een juiste ondervloer is de basis van een nieuwe vloer. Je hebt ondervloer nodig niet alleen vanwege de egaliseerde werking maar ook tegen eventueel knarsen van het laminaat.

 Uitgebreid assortiment laminaat

Laminaat is in overvloed in kleuren en maten te verkrijgen. de verschillende laminaat vloeren die je bij de verschillende bouwmarkten kan bekijken is enorm. Neem bijvoorbeeld een klassiek laminaat zoals eiken laminaat. Eiken laminaat is echt een klassiek laminaat, daar om is het te verkrijgen in veel kleuren eiken zoals: licht eiken laminaat, lichtgrijs eiken, grijs eiken, bruingrijs eiken, beige eiken, bruin eiken, wit eiken, licht eiken, zwartbruin eiken en…. wordt je al duizelig?

Hierboven staan alleen nog de kleur die verkrijgbaar zijn in eiken kleur. Maar als je dacht dat je er dan was dan heb je het mis. In deze laminaat kleuren zijn ook weer variaties in afmetingen. De lengte van de plank is meestal zo rond de 128 cm. De breedte van de laminaat plank kan ook variëren. Standaard is een plank circa 20 cm breed. als je voor breed laminaat gaat of extra breed laminaat gaat vaak de lengte plank niet me, deze blijft meestal het zelfde. De v groef in de laminaatvloer is meestal wel aanwezig. Een v groef geeft niet alleen een mooie afwerking maar v groeven zijn ook makkelijker bij het laminaat leggen, je stoot het laminaat niet snel stuk.

Betonlook laminaatvloeren

Betonlook laminaat is een makkelijke en snelle manier om een stenen look te krijgen. Zo is de antraciet tegel of een betongrijs tegel makkelijk te plaatsen zonder te breken of slopen. Ook bij de betonlook laminaatvloer is een v groef aanwezig.

Waarom kiezen voor een laminaat vloer?

Laminaatvloeren zijn steeds populairder geworden, omdat ze in tegenstelling tot echt hout gemakkelijk schoon te maken zijn. Laminaat onderhoud is zeer eenvoudig, door de kunststof toplaag is de afwerking gemelamineerd en hierdoor hecht vuil zich niet.

Tegenwoordig is een laminaatvloer niet makkelijk meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Uiteraard is dit bij goedkoop laminaat minder maar bij kwaliteit laminaatvloeren is dit zeker wel. Deze laminaatvloeren hebben ook een voelbare houtstructuur. Zo’n voelbare houtstructuur geeft een sfeervolle uitstraling en geeft een landelijke uitstraling.

Dit is uiteraard wel afhankelijk van het type laminaat u kiest. Vaak zijn de goedkoop laminaatvloeren die je bij de bouwmarkt vind niet de mooiste laminaatvloeren. Vaak hebben ze laminaat aanbieding samen met een laminaat ondervloer. Deze aanbiedingen zijn laminaatvloeren zonder voelbare structuur of zonder een smalle v vormige groef. De laminaat verkrijgbaarheid is vaak ook beperkt.

Wat is een goede kwaliteit laminaat?

Kijk niet altijd naar een laminaat aanbieding en wat kost laminaat maar, kijk ook het type vloer. Als de vloer ligt moet het wel bij je passen. Een vloer kopen omdat het alleen een laminaat aanbieding was is een slechte keuze. Kijk eerst goed wat je wilt, wil je een visgraat vloer? Of misschien toch een pvc vloer? Denk hier goed over na, vraag een laminaat kleurstaal aan om het bij je meubels te houden. Zoals al aangegeven is laminaat in vele types te krijgen. Wil je een speels karakter, wit laminaat, grijs laminaat.

Laminaat van nu is bestand tegen water maar niet voor vochtige ruimtes. Door te lang in contact met water kan toch de v groef wat opzwellen, hierdoor krijgt je mooie laminaatvloer toch een andere uitstraling.

Waar moet je op letten bij kopen van laminaat?

Bij het kopen van laminaat moet je niet direct op de laminaat aanbiedingen afstappen. Je wilt een prachtige vloer met een mooie afwerking. Als je laminaat koopt doe je dit voor een lange periode. Een 8 mm laminaat is doorgaans een betere kwaliteit dan lager dan 8 mm laminaat. Een nieuwe laminaatvloer kies je vaak van een kleurstaal. Neem dit kleurstaal mee naar huis en houd het bij je meubels. Goedkoop laminaat is vaker toch van mindere kwaliteit laminaatvloeren. Vergeet bij het kopen van laminaat dat ook een ondervloer onder het laminaat moet. De juiste ondervloer heeft een grote invloed op de levens duur van het laminaat.

Wat is beter laminaat met of zonder v groef?

Een laminaatvloer met een v groef heeft een chiquere uitstraling dan een laminaat zonde v groef. Maar is het hierom een v groef in het laminaat beter dan geen v groef. Uiteraard ligt het aan het soort vloer wat je uitkiest maar, een v groef houd bij voorkomt dat bij het laminaat onderhoud wat te vochtig kan gebeuren de toppende naden tegen.

Hoe lang gaat laminaat mee?

De garantie op laminaat is vaak meer dan 20 jaar. Zeker bij laminaat van 8 mm dik geeft de fabrikant dit zeker.

Conclusie

De aankoop van een laminaatvloer kan zowel voordelig als duur uitpakken. Welke ondergrond heeft de vloer? Hoeveel ruimte ben je op zoek naar, wat is jouw budget en welk soort laminaat past bij de inrichting van je woning?

Zoals je ziet heeft iedereen zo zijn voorkeur. Het is aan jou om te beslissen welk type laminaat bij je past en wat de beste optie is voor jouw woning.