Wonen

Inspiratie voor de inrichting van je tuin!

Je tuin is een plek waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen, bijvoorbeeld in het weekend of na een lange werkdag. Ook biedt een tuin ruimte aan kinderen waar ze zich heerlijk even kunnen uitleven. En wanneer je huisdieren hebt zoals een hond of een kat, kunnen ook zij daar gaan spelen. Maar toch is het vaak lastig om je tuin in te richten. Op welke manier zorg je er bijvoorbeeld voor dat je tuin sfeervol is? En op welke manier kun je een duurzame tuin creëren? En waar moet je nog meer op letten bij het inrichten van je tuin? In deze blog vind je wat tips ter inspiratie.

Schoonmaken

Ja, schoonmaken,  je leest het goed! Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je tuin. Maar toch is het wel verstandig om je tuin goed op te ruimen en regelmatig schoon te maken. Veeg alle bladeren bij elkaar, haal het onkruid weg en maak eventuele tegels ook goed schoon. Hierdoor ziet je tuin er meteen een stuk frisser uit en hij is hierdoor helemaal klaar voor de zomer. Een buitenkraan kan bij het schoonmaken erg handig zijn. Een buitenkraan aanleggen gebeurd door de waterleiding vanuit de woning naar buiten te brengen. Het is gebruikelijk om dit via de kruipruimte of via een spouwmuur te doen, en kan zowel door de fundering heen als onder de fundering door. 

Kleur

Kleuren zijn om te beginnen een groot en ook belangrijk onderdeel van je tuin. Met kleur kun je er ook voor zorgen dat je je tuin langer en groter kunt laten lijken, maar ook smaller en korter. Daarnaast kun je door kleur bepaalde delen van je tuin extra aandacht geven. Warme kleuren zoals oranje, rood en geel zorgen bijvoorbeeld voor een warme sfeer. Maar wil je liever een kalmere uitstraling? Kies dan voor koele tinten zoals groen, blauw of paars. Dit geldt niet alleen voor planten, maar ook voor je tuinmeubilair en -materialen. Wanneer alle planten dan in bloei staan, kun je genieten van een sfeervolle tuin die naar jouw wens is ingericht.

Duurzaam

Een sfeervolle tuin kun je verder creëren door te kiezen voor duurzaamheid. In een duurzame, milieuvriendelijke tuin kan de natuur zijn eigen gang kan gaan. Je draagt op die manier ook nog eens een steentje bij aan een beter klimaat. Kweek bijvoorbeeld je eigen groenten door een moestuin aan te leggen. Het staat erg gezellig om een moestuin in je tuin te hebben, maar daarnaast zorgt het ook voor gezond en biologisch voedsel. Heb je niet veel ervaring met een moestuin? Wortel, sla en spinazie zijn groenten die relatief gemakkelijk te telen zijn. Ook kruiden zoals lavendel, bieslook en rozemarijn zijn een slimme keuze als je begint met een moestuin.