B2B

Innovatie: de vier voordelen van design thinking

Er bestonden al veel webshops voordat Coolblue succesvol werd, smartphones voordat Apple de Iphone introduceerde, sociale netwerken vóór Instagram en elektrische auto’s vóór Tesla. Toch veroverden deze bedrijven een winnende marktpositie. Hoe? Door hun niet aflatende focus op de klant en de gebruikerservaring. Echte design thinkers.

Design thinking als innovatiemethode blijft anno 2021 groeien in populariteit. Terecht, want doe je het goed, dan win je in de markt. In dit artikel delen we vier voordelen van design thinking.
Wat is design thinking?
Design thinking is eenvoudig gezegd ‘problemen aanpakken zoals ontwerpers dat doen’. Ontwerpers bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en daardoor zijn zij in staat verrassende en creatieve oplossingen te bedenken.

Populair
Design thinking is populair geworden omdat de manier waarop ontwerpers problemen benaderen ook waardevol blijkt als innovatiemethode. Het observeren van gebruikers vanuit empathie, visueel denken, meerdere perspectieven gebruiken en op een snelle manier simpele modellen (prototypen) maken is kenmerkend voor design thinkers.

De design thinking methode
De methode van design thinking bestaat uit het herhaaldelijk doorlopen van 5 stappen:
Empathie: echt inleven in je klant met behulp van interviews en observatie
Definieer de ontwerpopgave: verschillende perspectieven verkennen om het probleem te bekijken en de kern van de uitdaging te definiëren
Idee generatie: creatieve oplossingen bedenken
Prototype: de beste ideeën tastbaar maken in prototypen
Test: prototypen testen

Repeat
Het lijkt misschien een lineair proces, maar dat is het niet. De stappen moet je herhaaldelijk doorlopen. Zo verfijn je je oplossing elke keer op basis van feedback.

Creatieve technieken
Je kunt meerdere Design Thinking technieken toepassen voor elke stap in het proces. Als je de klant maar centraal stelt, vanuit meerdere perspectieven (frames) oplossingen bedenkt en deze test bij je eindgebruiker.

De vier voordelen van design thinking

1: Producten en diensten sluiten beter aan bij de klantwens.
Het doel van design thinking is echt inleven in de klant, doorgronden van wensen en drijfveren. Bovendien wordt de klant ook in de testfase betrokken. Zo ontwikkel je nieuwe producten, diensten en business modellen die echt aansluiten bij de wens van de klant.

2: Ideeën worden snel concreet en tastbaar in prototypen.
Post-its met ideeën blijven niet langer op de muur plakken maar worden uitgewerkt in schetsen en schaalmodellen. Ideeën worden snel getest en zo is snel zichtbaar of de oplossing werkt of niet.

3: Door te werken met korte iteraties leer je sneller
Door steeds prototypen te maken en te testen leer je snel wat werkt en wat niet. Op basis van de feedback wordt je product dus iedere stap een beetje beter.

4: Door de methode worden mensen creatiever
De creativiteit die door het toepassen van design thinking bij mensen wordt aangewakkerd is essentieel voor innovatie.
Is design thinking iets voor jouw organisatie?