Wonen

Hoe kies je de juiste verlichting voor de slaapkamer

De slaapkamer wordt vaak de plek genoemd waar “the magic happens”. Zonder daar al te veel op in te gaan, is het voor iedereen wel duidelijk dat de slaapkamer een van de meest belangrijke ruimtes in een huis is. Toch wordt er over verlichting in de slaapkamer vaak niet tot nauwelijks nagedacht. Vandaar dat wij in deze blog vertellen hoe je de juiste verlichting voor je slaapkamer uitkiest.

Maak een lichtplan

Om er voor te zorgen dat ieder deel van de slaapkamer precies de hoeveelheid licht krijgt die het verdiend is het slim om een lichtplan op te stellen. Dit is in feite niet meer dan een plattegrond van de ruimte waarin je kunt markeren waar de verlichting komt te hangen. Vaak maken we onderscheid tussen de basisverlichting, sfeerverlichting en taakverlichting. Nu heb je deze lang niet alle drie nodig voor de slaapkamer. Hoe kleiner de slaapkamer, hoe minder verlichting je logischerwijs nodig hebt.

Type verlichting

Je weet nu ongeveer hoeveel verlichting je nodig hebt en op welke plekken de verlichting moet komen. Dan is het tijd om te bepalen wat voor verlichting je wilt. In een slaapkamer zie je vaak dat er gekozen wordt voor inbouwspots vanwege de geringe ruimte die het in beslag neemt. Maar dat is lang niet het enige voordeel. Zo is het tegenwoordig hartstikke normaal dat je inbouwspots kunt dimmen en in sommige gevallen zelf van kleur kunt laten veranderen. In feite zijn dit type spots zowel de basisverlichting als de sfeerverlichting in één. Op die manier ben jij in één keer klaar met alle verlichting voor de slaapkamer!

Sfeer van de verlichting

Als we het hebben over de sfeer van verlichting kan dat over meerdere dingen gaan. Zo heeft het armatuur van de verlichting geen effect op het daadwerkelijke licht, maar wel op de algehele sfeer van een ruimte. De keuze van het armatuur is daarom erg belangrijk om de sfeer van een ruimte te bepalen. Zorg er voor dat de armaturen passen bij de rest van het interieur van de ruimte. Dan heb je nog de sfeer van de daadwerkelijke lichtbron. In een slaapkamer wil je zowel functioneel als sfeervol licht, dus de kans dat jij kiest voor dimbare verlichting is groot. Maar ook de warmte en kleur van het licht hebben nog invloed. Met dimtone spots kun je zelf bepalen welke lichttemperatuur jij kiest. Ga je voor helder wit? Of toch voor warm sfeervol licht? De keuze is aan jou.