Eten en Drinken

Hoe eiwitten je dag beter maken

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je je soms moe voelt, ook al heb je genoeg geslapen, of waarom je spieren pijn doen na een beetje sporten, dan kan het antwoord wel eens liggen bij de hoeveelheid eiwitten die je eet.

Eiwitten zijn een belangrijk deel van wat we eten omdat ze helpen bij het opbouwen en repareren van onze spieren, huid en andere lichaamsdelen. Ze geven ook energie en zorgen dat je je langer vol voelt. Bezoek eens www.fuelyourbody.nl voor meer inzichten over hoe je je lichaam de juiste brandstof geeft.

Hoe kom je aan genoeg eiwitten per dag?

Om te zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, is het belangrijk om bij elke maaltijd iets van eiwit te eten. Denk hierbij aan vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten, of speciale vleesvervangers als je vegetariër bent. De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, kan verschillen per persoon. Dit hangt af van hoe actief je bent, je leeftijd en je gezondheid. Een goede regel is om per kilo lichaamsgewicht ongeveer 0,8 gram eiwit te eten als je niet veel sport. Als je wel veel sport, kan dit oplopen tot wel 2 gram per kilo lichaamsgewicht.

Goed eiwitrijk ontbijt

Begin je dag sterk met een eiwitrijk ontbijt. Dit kan je helpen om gedurende de dag minder honger te hebben en je concentratie te verbeteren. Een voorbeeld van een goed eiwitrijk ontbijt is een schaaltje Griekse yoghurt met wat noten en fruit, of roereieren met spinazie en volkoren toast. Ook een smoothie met eiwitpoeder, banaan en een handje blauwe bessen is een snelle, makkelijke optie die goed is voor onderweg.

Eiwitrijke tussendoortjes?

Ook tussendoor is het slim om voor eiwitrijke snacks te kiezen. Dit helpt je om je energieniveau hoog te houden en voorkomt dat je later op de dag ineens heel veel trek krijgt. Goede opties zijn een handje ongezouten noten, een stukje kaas, of een hardgekookt ei. Ook kun je kiezen voor een bakje kwark met wat honing en granola voor extra smaak.

Eiwitrijke avondmaaltijden

Bij het avondeten kun je je eiwitinname een flinke boost geven. Denk aan gerechten zoals een kipfilet met quinoa en broccoli, een stuk zalm uit de oven met zoete aardappel en een frisse salade, of een vegetarische curry met veel kikkererwten en tofu. Eiwitrijke maaltijden zijn niet alleen goed voor je spieren, maar helpen ook om tijdens het slapen je lichaam te herstellen.

Door bewust te kiezen voor eiwitrijk eten, kun je je hele dag beter maken. Niet alleen voel je je energieker en fitter, maar je ondersteunt ook je lichaam bij alle processen die het gezond houden. Met een beetje planning kun je makkelijk en lekker eten en tegelijk zorgen dat je alle eiwitten binnenkrijgt die je nodig hebt.