Life,  Wonen

Geef je kast een nieuwe look met plakfolie

Geef je kast een nieuwe look met plakfolie

Ben je in huis bezig en wil je graag ook je meubels vervangen? Een kast of tafel ziet er vaak nog goed uit maar toch willen mensen deze vaak vervangen. Alleen eigenlijk is dat best zonde gezien een kast best wel wat geld kost. Dan is het dus aan te raden te kijken naar een manier om de kast op te knappen. Er wordt dan vaak gedacht dat dit alleen met verf gedaan kan worden. Alleen dit is best een gedoe met schuren en wachten tot het droog is. Het geeft dan ook wel wat overlast van stof en stank. Dan is het gebruik van plakfolie toch prettiger. Dit is een plastic vel met lijmlaag waarmee je de kast een compleet nieuwe look geeft. Je kunt hierbij kiezen voor effen kleuren maar ook voor een print. Dit is voor een kast natuurlijk hartstikke leuk om te doen! Alleen wat heb je allemaal nodig en hoe plak je het precies op? In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een prachtig eindresultaat krijgt.

 

Wat heb je allemaal nodig voor het plakken?

Voordat je begint met plakken is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Als je namelijk alle spullen in huis hebt weet je zeker dat je een prachtig eindresultaat krijgt. Ook is het belangrijk te weten waarvoor deze spullen allemaal zijn:

 • Plakfolie: Allereerst is er natuurlijk plakfolie nodig. Dit is de basis om de ondergrond een nieuwe look te geven!
 • Rolmaat of liniaal: De rolmaat of liniaal gebruik je in eerste instantie om het te beplakken oppervlak op te meten. Als je dit hebt gedaan heb je ze nodig om het folie op te meten wat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de goede afmeting afsnijdt en kunt gebruiken.
 • Rakel, het liefste met vilt laag: Om het folie glad op de ondergrond te krijgen is het goed een rakel te gebruiken. Gebruik er het liefste wel eentje met een vilt laag. Deze is zachter voor het folie en hiermee voorkom je dan ook krassen.
 • Scherp stanleymesje: Om het folie af te snijden is het gebruiken van een scherp stanleymesje aan te raden. Hiermee kun je heel gemakkelijk het folie snijden op de maat die je nodig hebt. Gebruik hiervoor het liefste geen schaar. Hiermee kun je namelijk aan het einde van de schaar deukjes krijgen in het folie.
 • Plantenspuit: Om het aanbrengen wat makkelijker te maken is het gebruik van water aan te raden. Met een plantenspuit spuit je de ondergrond nat en zo zal het aanbrengen makkelijker verlopen. Het folie zit namelijk niet direct vast maar kan nog iets gecorrigeerd worden.

Heb je deze spullen nog niet in huis? Neem dan eens een kijkje op www.plakfoliewebshop.nl. Zij hebben een ruim assortiment aan plakfolies en de benodigdheden om het aan te brengen.

 

Hoe breng je plakfolie aan?

Het aanbrengen van plakfolie is over het algemeen gemakkelijk te doen. Wel is het een secuur klusje waar je de aandacht bij moet houden. Het is ook aan te raden de stappen goed door te lezen voordat je begint. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

 1. Op maat snijden: Om te beginnen meet je het oppervlak op en snijd je het folie af. Om zeker te weten dat je genoeg hebt is het aan te raden iets extra af te snijden. Dit kun je aan het einde weer wegsnijden.
 2. Maak de ondergrond schoon: Het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is. Maak de ondergrond schoon met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel.
 3. Nat plakken: Zoals hierboven al even genoemd is het aanbrengen van folie op een natte ondergrond makkelijker. Spray de ondergrond goed nat met water.
 4. Beschermlaag verwijderen: Op elk folie zit een beschermlaag om de lijmlaag te beschermen. Verwijder deze niet in één keer maar met kleine stukjes tegelijk.
 5. Aanbrengen: Begin met aanbrengen in een hoek en ga zo het hele oppervlak af. Strijk het tussendoor ook lichtjes glad met een rakel vilt.
 6. Overtollig water verwijderen: Nu is het tijd om het water te verwijderen. Veeg van het midden naar de zijkanten toe. Dan komt al het water onder het folie vandaan. Leg wel wat handdoeken neer want er komt aardig wat water vrij.
 7. Afwerking: Zit het helemaal naar wens? Dan kun je nu het te veel aan folie wegsnijden met het scherpe stanleymesje. Nu kun je genieten van een compleet nieuwe look in huis!