Kleding

De mode trend van 2021: Bohemian style sieraden

Heb jij er al eens van gehoord; de bohemian stijl? Misschien nog niet maar daar komt dan vast snel verandering in. De bohemian stijl is bezig aan een flinke opmars in fashion minnend Nederland. In dit artikel een uitleg over de bohemian stijl, waar komt het vandaag? En hoe kun jij er voor zorgen dat je met bohemian sieraden dit jaar helemaal fashionable up to date bent!
Allereerst de vraag: de bohemian stijl, waar komt het vandaan? Om te beginnen de oorsprong van de bohemian stijl. Daarvoor moeten flink terug in de tijd en reizen we af naar Frankrijk. Daar ontstond de bohemian stijl onder arme kunstenaars die voornamelijk oude kleding droegen. Ze droegen veelal dezelfde kleding als nomadische zigeuners. Deze nomaden hadden hun oorspring in een balkan gebied met de naam bohemen. Deze culturele beweging werd hiernaar vernoemd: bohemien en uitte zich met veel creativiteit en artistieke expressie en ze trokken zich vrij weinig aan van bestaande sociale normen en waarden.
Deze vrije culturele beweging is later overgewaaid naar andere delen van europa en heeft sterke kenmerken van we vandaag de dag bestempelen als een hippiecultuur. En waar kun je nou beter terecht om de bakermat van de hippiecultuur te verkennen? Juist, Ibiza.
De vrije sfeer en cultuur op Ibiza verhoudt een nauwe verwantschap met de bohemian cultuur en leefstijl. En zo duurde het niet lang voordat deze stijl overwaaide naar Nederland. Waren het eerst nog de hippies en vrije geesten die zich kleden in de typische Ibiza-klederdracht. Vandaag de dag reizen er ook talloze fashionistas naar Ibiza om te genieten van de feesten die daar dag en nacht gegeven worden. Zo kwam de bohemian stijl ook in aanraking met modeliefhebbers en kreeg de bohemian stijl vaste voet op Nederlandse bodem.
Kenmerken van de bohemian stijl sieraden
Kenmerkend voor bohemian sieraden is dat ze vrijwel altijd een soort spirituele achtergrond hebben. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en vormen. Stenen als parelmoer vind je veel terug in deze stijl maar materialen als goud en veren. Ook kun je ibiza kettingen vaak direct herkennen aan de verschillende materialen met verschillende kleuren. De kettingen dus heel kleurrijk en kun je daarom heel makkelijk combineren met andere sieraden en kledingstukken.