Life

De juiste e-liquid kopen voor jouw e-sigaret

De juiste e-liquid kopen voor jouw e-sigaret

Hoe vind je de juiste e-liquid voor jouw e-sigaret? Dit is iets waar veel dampers tegenaan lopen bij de aanschaf van een eerste e-sigaret. Een niet-geschikte e-liquid kan voor verschillende problemen zorgen bij gebruik in een e-sigaret, zoals lekkages of onnodig snel slijtende coils.

Hoe je dit kunt voorkomen lees je in deze blog, een aanrader dus voor als je jouw eerste e-liquid wil gaan kopen.

Lekkages door een te laag VG-gehalte

Wanneer je een e-sigaret gebruikt met relatief grote sub-ohm coils, zie je vaak dat deze een vrij groot gat in het midden van de coil hebben zitten voor de luchttoevoer en -doorstroom. Hierdoor kan het zijn dat het katoen in je coil de liquid niet goed kan ‘vasthouden’ na het absorberen, wanneer de liquid té dun is.

De dikte van een e-liquid kun je altijd aflezen aan de PG/VG-verhouding en dan met name de hoeveelheid VG. VG staat voor Vegetable Glycerin (plantaardige Glycerine) en zorgt naast de hoeveelheid damp ook voor de dikte (of stroperigheid beter gezegd) van een e-liquid.

Denk je dat dit van toepassing is op jouw coil? Probeer dan eens een e-liquid die voor 50% of (liever nog) meer uit VG bestaat. Grote kans dat al je lekkage-problemen hiermee opgelost zijn!

Versnelde slijtage van je coils?

Merk je dat je coils sneller slijten bij gebruik van specifieke liquids? Dit kan zeker een oorzaak zijn en kan in de regel twee dingen beteken!

Snellere slijtage van je coils door een te hoog VG-gehalte

Wanneer je coils gebruikt die relatief klein zijn (vaak met een Ohm waarde van 1 Ohm of hoger maar dit hoeft niet), kan het zijn dat deze niet geschikt zijn voor e-liquids met een relatief hoog VG-gehalte.

Omdat deze coils meestal kleine gaatjes hebben voor de vloeistofopname, hebben ze daardoor ook moeite om dikkere liquid tijdig genoeg te kunnen absorberen in het katoen. Zou je te snel achtereenvolgens hijsen, kan het daardoor zijn dat je deels katoen verschroeit in de coil, in plaats van dat er e-liquid verdampt in de coil.

Dit proef je overigens goed, de smaak van een verbrande coil zal een ieder bijblijven die ooit een zogenaamde dry-hit heeft ervaren, waarbij er dus verschroeid katoen wordt geïnhaleerd.

Snellere slijtage van je coils door zoetere smaken

Houdt er rekening mee dat sommige smaakstoffen die worden gebruikt in een e-liquid, er voor kunnen zorgen dat je coil sneller slijt dan normaal het geval zou moeten zijn. Als stelregel mag je er van uit gaan dat des te zoeter een liquid is, des te sneller de coil zal slijten.

Met name bij (mier)zoete e-liquid zie je dit vaker, deze liquids worden daarom ook wel ‘coil-killers’ genoemd.

Gebroken pod of glaasje door een specifieke e-liquid

Een tank-cracker is een e-liquid die bekend staat dat deze sommige pods en glaasjes van clearomizers doet barsten. Dit zie je met name bij liquids die een relatief hoge zuurgraad hebben. Daarnaast zie je dit verschijnsel ook bij enkele liquids met kaneel-, citrus- en sommige fruitsmaken terug.

Dit betekent overigens zeker niet dat je deze smaken beter kunt mijden, van alle liquids die deze smaken bevatten geldt dit namelijk maar voor een heel klein deel. Weet in ieder geval als jou dit gebeurt, dat je het beste eerst even kunt controleren welke e-liquid je in de tank of pod hebt zitten op dat moment.

Nog vragen bij het kiezen van een geschikte e-liquid?

Bij twijfel of een liquid geschikt is voor jouw vape, raden we je aan je lokale vape shop binnen te lopen, of contact op te nemen met een online vape shop.