Reizen

De carrosserie van een auto – belangrijkste onderdelen en functies

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe auto kom je vaak online verschillende termen tegen als roadster, sedan of hatchback.

Deze termen beschrijven allemaal de carrosserievorm van een auto. Hiermee bedoelen we dan ook wel de bovenbouw van de auto. Het gaat om het gehele buitenwerk maar dan zonder onderdelen als de motorkap, wielen, motor, deuren, aandrijving en het interieur. Misschien wel de belangrijkste functie die de carrosserie biedt is bescherming. Daarnaast is het zo dat de vorm van de carrosserie invloed kan hebben op het verbruik van de auto. Op het moment dat de carrosserie veel weerstand geeft verbruikt de auto doorgaans meer brandstof dan wanneer de carrosserie meer gestroomlijnd is. Maar of een auto nu zuinig is of juist niet, we kijken vooral naar het esthetische aspect van de auto aangezien de carrosserie voor het grootste gedeelte het uiterlijk van de auto bepaalt.

Onderhoud van de carrosserie is een belangrijk aspect dat door veel mensen nog wel eens over het hoofd gezien wordt. Laat dit nu juist een onderdeel dat ontzettend belangrijk is aangezien carrosserie onderdelen uit een set componenten bestaan die gezamenlijk bepalen hoe de auto eruitziet. Daarnaast zijn het belangrijke onderdelen als het gaat om veiligheid, bij een ongeluk vangt de carrosserie namelijk de energie op. Het biedt de inzittende dus bescherming maar zorgt er ook voor dat er van een bepaald niveau van comfort kan worden genoten. Ook dragen carrosserie onderdelen eraan bij dat de bestuurder kan navigeren.

Onderdelen die behoren tot de carrosserie zijn:

  • Spiegels – Zorgen ervoor dat je kunt zien wat er achter het voertuig gebeurt.
  • Ruiten – Beschermen het interieur tegen regen, stof en ander vuil.
  • Panelen – Doorgaans wordt dit gemaakt van glasvezel, koolstofvezel of metaal.
  • Lampen en andere verlichting – Zorgt voor verlichting wanneer het slecht weer of donker is.
  • Spoiler – Zorgt ervoor dat een auto van meer stabiliteit kan genieten.
  • Radiateurgrill – Zorgt voor verkoeling van de motor en verlaagt het risico op inslag van stenen.
  • Gasveren – Dit onderdeel zorgt ervoor dat de achterklep en motorkap gemakkelijk kan worden geopend.