Financieel

Bestaande leningen oversluiten: de voor- en nadelen op een rijtje

We komen allemaal wel eens voor een situatie te staan waarbij geld lenen de beste optie is. Vaak omdat er onvoldoende tijd is om het geld bij elkaar te sparen. Lenen hoeft dan ook geen verkeerde keuze te zijn. Zeker niet als je dit als investering voor jezelf of je huis gebruikt.

Toch kunnen al die bestaande leningen op den duur wel als een flinke schaduw over je financiële situatie vallen. Het geeft toch veel druk van buitenaf om maandelijks op je inkomsten en uitgaven te letten. Bovendien verlies je al snel het overzicht in je financiën. Zeker wanneer je meerdere leningen hebt lopen. In dat geval is een lening oversluiten een goed idee. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de voor- en nadelen?

Lening oversluiten: wat is dat? 

Bij het oversluiten van een lening kies je ervoor om alle bestaande leningen vroegtijdig af te lossen met één grotere lening bij een andere kredietverstrekker. Dit klinkt een beetje gek. Je leent dus een groot bedrag om alle bestaande leningen af te lossen. Geld lenen om lening terug te betalen. Toch kan dit financieel heel aantrekkelijk zijn. Dit heeft verschillende redenen.

Op de eerste plaats omdat de rentetarieven van nu waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker zijn dan enkele jaren geleden. Hierdoor kan je onder de streep uiteindelijk een stuk minder gaan betalen en worden de maandelijkse lasten ook een stuk lager.

Daarnaast is er ook nog een praktisch voordeel. Zo zien we dat mensen met verschillende leningen al snel het overzicht verliezen. Ze weten uiteindelijk niet meer hoeveel ze al afgelost hebben en hoe het met de looptijd gesteld is. Dat zorgt voor extra onzekerheid over de financiële situatie. Als alle leningen onder één kredietverstrekker worden gebracht, wordt er slechts één keer per maand aflossing en rente van de bankrekening afgeschreven. Zo is het veel gemakkelijker te overzien.

Heeft het ook nadelen?

Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig. Maar waarom zou niet iedereen dit dan doen? Dat komt met name door de algemene voorwaarden van sommige leningen.

Er zijn kredietverstrekkers die er alles tegen willen doen dat mensen vroegtijdig hun lening aflossen. Met name omdat ze zo meer rente binnen kunnen slepen. Als mensen vroegtijdig aflossen, lopen zij rente en dus inkomsten mis. Om dit te voorkomen kunnen ze het vroegtijdig aflossen als contractbreuk in hun algemene voorwaarden opnemen. Als mensen dit toch doen, zullen zij hier een boete over moeten betalen. Dit maakt het voor sommige mensen dan ook een stuk onaantrekkelijker om de lening over te sluiten. Zeker wanneer deze boete hoger ligt dan het financiële voordeel.

Voordat je besluit om de lening over te sluiten is het daarom eerst belangrijk om de algemene voorwaarden erop na te lezen. Is het mogelijk om vroegtijdig af te lossen? En zo ja, welke gevolgen heeft dit dan? Soms valt er ook tussen de kredietverstrekkers onderling iets te regelen, dus het kan geen kwaad om de opties met hen te bespreken.