Life

Ambivalente hechting herstellen

Ambivalente hechting herstellen

Wat is ambivalente hechting?

Mensen die ambivalent gehecht zijn hebben een grote behoefte aan de liefdevolle aandacht van de ouder (of partner/vriendin) en zijn hier constant mee bezig. Zowel op een positieve als op een negatieve manier. Ze wisselen hierbij af tussen aantrekken en afstoten, het bekende push and pull. Ze zoeken constant naar de gewenste nabijheid, maar stoten de ouder (of geliefde, of vriendin) daarna weer af. Omdat ze toch niet krijgen waar ze precies naar op zoek zijn. Vaak weten ze zelf ook niet precies waar ze nu naar op zoek zijn. Ze voelen zich ook snel afgewezen, een kleine opmerking of bepaalde lichaamstaal kan al genoeg zijn. Niet alleen door de ouder, maar ook in relaties of vriendschappen.

Afscheid nemen kan erg lastig zijn voor mensen die ambivalent gehecht zijn. Zodra een geliefde weggaat, gaan ze twijfelen aan de kracht van de onderlinge verbinding. Is die verbinding wel echt zo sterk en goed? Als je geliefde bij je is, dan voel je dat wel. Dan is alles veilig en fijn. Maar als die persoon vertrekt, voel je je snel alleen en afgewezen, ook al is dat totaal niet aan de orde. Dit kan heel ver gaan, zo zijn er ook mensen die dit al voelen als hun partner zich in bed voor het slapen van hen afwendt. Dit klinkt misschien overdreven, maar dit zit echt in de kern van hun wezen en is dus geen aanstellerij. (natuurlijk kun je er wel aan werken)

Maar hoe weet je nou of je ambivalent gehecht bent?

Buiten het feit dat je misschien zelf ook wel herkent dat je het aantrekken en afstoten herkent en je misschien moeite hebt met relaties en vriendschappen onderhouden, zijn er ook meerdere vragen die je jezelf kunt stellen.

Vind je het lastig om grenzen aan te geven?
Hoe moeilijk is het voor jou om alleen te zijn?
Vind je het lastig om jezelf in stressvolle situaties te kalmeren?
Beschrijft jouw partner jou soms als bezitterig of afhankelijk?

Er zijn nog meer vragen die je jezelf kunt stellen. Je mag me altijd een berichtje via mijn website of e-mail sturen, als je er graag meer zou willen weten. Het is niet zo dat je je in alle vragen hoeft te herkennen. Ik kan bijvoorbeeld zelf makkelijk alleen zijn, vind dat vanwege prikkelgevoeligheid ook heel fijn op zijn tijd. Maar ik herken dat gevoel wel dat ik het heel gezellig heb met iemand, maar als diegene dan weg is, dat ik soms toch ga twijfelen. Inmiddels weet ik dat wel van mezelf, dus kan ik er meestal om lachen en laat ik die gedachten weer gaan, zonder me er te druk om te maken.

Kun je het oplossen?

Er bestaat geen tovermiddel om de ambivalente hechting ineens op te lossen, maar je kunt er zeker aan werken. Er bestaan diverse methodes. Geboorte in Kaart kan een mooi beginpunt zijn, om jouw verhaal in kaart te brengen en zo voor jezelf duidelijk te maken waar jouw gevoelens en gedrag vandaan komen. En erachter te komen welke behoeftes je nu nog met je meedraagt. Verder bestaan er ook oefeningen die je zelf of met een coach of therapeut kunt doen, om hier wat mee te doen. Denk aan Innerlijk Kind werk bijvoorbeeld. Daarnaast kun je lichaamsgerichte therapie inzetten, om te werken aan de herinneringen die in jouw lichaamsgeheugen opgeslagen zitten.

Wil je eens met mij praten over jouw verhaal, vrijblijvend kennismaken of even in gesprek gaan kan altijd! Stuur gerust een mailtje naar valerie@geboreninzicht.nl