Eten en Drinken,  Life

Alles wat je moet weten over het reinigen van je koffiemachine

Een heerlijk kopje koffie om de dag te beginnen.

Althans, dat hoop je maar! Soms smaakt die koffie toch wat minder dan je had gehoopt. Ligt dan aan jou? Is je smaak plotseling veranderd? Of heb je de koffie gewoon niet goed gezet? Dat hoeft niet zo te zijn. Het probleem kan ook bij de koffiemachine zelf liggen. Bijvoorbeeld omdat deze niet goed gereinigd is. Hierdoor kunnen minder lekkere deeltjes in de koffie terecht komen en de algehele smaak beïnvloeden. Kortom: iets wat je zeker wilt voorkomen. Maar hoe reinig je eigenlijk een koffiemachine? En hoe vaak is dat nodig? In dit artikel lees je alles wat je moet weten, zodat jouw koffie altijd overheerlijk blijft smaken.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Het reinigen van de koffiemachine wordt veelal vergeten. Niet altijd zonder reden. Het is immers niet het leukste klusje dat er bestaat. Wel erg belangrijk. Daarom is het goed om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Doe niet al te moeilijk met allerlei speciale middeltjes, maar gebruik gewoon goede koffietabletten. Dit zijn tabletjes die de koffiemachine snel en efficiënt voor jou reinigen. Jij hoeft verder weinig te doen. Je hebt reinigingstabletten voor alle merken koffiemachines. Kies voor een tablet van het juiste werk en een kind kan de was doen.

Wil je het toch met de hand doen? Zorg er dan wel altijd voor dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt. Het laatste wat je wilt is dat je volgende kopje koffie naar chloor of zeepsop smaakt. Let bij het reinigen van de koffiemachine dan ook altijd op of de middelen die je gebruikt niet langdurig in de koffiemachine zelf kunnen trekken en daardoor de smaak zullen beïnvloeden.

Wanneer reinig je de koffiemachine?

Maar wanneer reinig je toch de koffiemachine?

Laten we allereerst duidelijk zijn dat we onderscheid moeten maken tussen reinigen en ontkalken. Reinigen gebeurt namelijk wekelijks, al niet dagelijks vluchtig, terwijl ontkalken slechts eens in de drie maanden hoeft. Gebruik je een waterfilter? Dan hoeft dit zelfs maar eens in de maand. Ook gebruik je hier totaal andere producten voor. Laat je goed informeren welke producten je nodig hebt. Zo kunnen Siemens ontkalkingstabletten weer minder compatibel zijn voor andere merken. Wees er dus zeker van zijn dat je de juiste producten gebruikt om problemen met de koffiemachine te voorkomen.

Extra tip

Mensen proberen vaak op slimme manieren veel geld te besparen. Waarom zou je bijvoorbeeld reinigingstabletten kopen als er ook genoeg andere huis-tuin-en-keuken oplossingen zijn? Zo is oma’s tip voor het gebruik van azijn in de koffiemachine nog altijd een veelgebruikte oplossing. Helaas is dit tegenwoordig een minder goed idee. Net als bij veel andere eenvoudige tips om snel en goedkoop de koffiemachine te reinigen. Koffiemachines zijn tegenwoordig namelijk van geheel andere materialen gemaakt dan vroeger. Deze materialen zijn doorgaans niet meer bestand tegen die hardnekkige stoffen. Daardoor kan je dus schade aanrichten aan je koffiemachine.

Uiteindelijk wordt goedkoop zo duurkoop omdat je binnen mum van tijd weer een nieuwe koffiemachine moet aanschaffen. Kies daarom liever voor reinigingstabletten die écht veilig zijn voor jouw koffiemachine. Dan doe je hier extra lang mee en bespaar je op de lange termijn juist geld.