Wonen

Alles wat je moet weten over goede isolatie

De voordelen van goede isolatie zijn waarschijnlijk bij iedereen bekend, want we hebben allemaal weleens last gehad van tocht en een te hoge energierekening. Of misschien heb je weleens vochtproblemen of geluidsoverlast gehad. In al deze gevallen biedt goede isolatie uitkomst. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over het zorgvuldig isoleren van je huis, van het dak tot aan de kelder. Ook geven we een paar tips met betrekking tot het kiezen van isolatiemateriaal, want ook dat is een belangrijk onderdeel van een goed geïsoleerd huis. Lees dus snel verder!

Welke delen van het huis maken het verschil?

In theorie kun je alle onderdelen van een huis isoleren, maar dat is niet per se nodig. In de eerste plaats is dat zo omdat er ook een mate van ventilatie nodig is, zodat je in huis voldoende luchtkwaliteit hebt en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan. In de tweede plaats hoef je niet het hele huis te isoleren, maar slechts enkele cruciale onderdelen van het huis. Door een paar ruimtes grondig aan te pakken, zul je merken dat het hele huis een prettige temperatuur krijgt en de vochtproblemen buiten de deur blijven. Een goed voorbeeld van zo’n cruciaal onderdeel is het dak. Een plat dak zorgt er in de zomer voor dat de nachten behoorlijk onprettig kunnen zijn. Er blijft met een plat dak namelijk veel warmte hangen in de slaapkamer. Daarom is het slim om dakisolatie aan te brengen. Maar ook schuine daken kunnen geïsoleerd worden. Plat dak isolatie of isolatie van een schuin dak zorgt ervoor dat je ’s zomers én ’s winters beter kunt slapen. Ook heb je minder last van geluiden van buitenaf, want je kunt je dak geluidsisolerend maken. Door natte ruimtes goed te isoleren, heb je minder snel last van vochtproblemen. Denk hierbij aan de kelder en de badkamer. Ten slotte is het goed om te kijken naar de ruimtes waarbij goede isolatie het meest oplevert. In veel gevallen is dat de woonkamer, waar de verwarming het vaakst aanstaat en je het meest kunt besparen op warmteverlies en de bijkomende hoge kosten.

Welke materialen kun je gebruiken voor isolatie?

Verschillende ruimtes vragen om verschillend isolatiemateriaal. Zo moet vloerisolatie voldoende druksterkte hebben en moet er in de badkamer gewerkt worden met vochtbestendig isolatiemateriaal. Muurisolatie en dakisolatie zijn twee van de meest toegepaste manieren van isolatie en daarbij wordt vaak gewerkt met steenwol en PIR-isolatie. Beide materialen liggen iets hoger in prijs, maar zijn ook kwalitatief twee van de betere isolatiematerialen. Dat heeft te maken met de hoge isolatiewaarde. Verder onderscheiden materialen zich nog op het gebied van gewicht en brandveiligheid. Bekijk dus grondig welke delen van het huis geïsoleerd moeten worden en welke isolatiematerialen geschikt zijn voor deze ruimtes.