Wonen

7 Tuintrends van 2023 op een rij 

Tuinieren is een razendpopulaire hobby. Het is dan ook niet gek dat er ieder jaar weer nieuwe trends opduiken. Ontdek ze hier!

1. Duurzaamheid

In 2023 speelt duurzaamheid een belangrijke rol in tuinontwerp. Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu en dat kan ook in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van regenwater, het aanleggen van een moestuin en het planten van inheemse planten. Ook het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het stimuleren van biodiversiteit zijn belangrijke aspecten van een duurzame tuin.

2.Kleurrijk

Naast duurzaamheid speelt kleur een belangrijke rol in 2023. Mensen willen graag vrolijke kleuren in hun tuin en dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bloembollen in verschillende kleuren, kleurrijke tuinmeubelen en decoratie. Ook het gebruik van kleurrijke tuinverlichting zal in 2023 populair zijn. Kijk voor inspiratie eens op vdgarde.

3.Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen worden in 2023 steeds populairder in de tuin. Dit past goed bij het eerste punt in deze lijst! Denk bijvoorbeeld aan hout, riet en bamboe. Deze materialen passen goed bij een duurzame tuin en zorgen bovendien voor een rustige en natuurlijke uitstraling. Ook het gebruik van gerecyclede materialen neemt toe in populariteit.

4.Multifunctionele tuin

In 2023 wordt de tuin steeds meer gebruikt als verlengstuk van de woning. Mensen willen graag een tuin waarin ze kunnen ontspannen, maar ook kunnen werken en spelen. Een multifunctionele tuin is daarom belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping waarin je kan barbecueën, een moestuin waarin je kan werken en een speeltoestel voor de kinderen.

5.Technologie

Technische snufjes kom je ook steeds vaker in de tuin tegen. Denk bijvoorbeeld aan slimme tuinverlichting die je kan bedienen met je smartphone, een automatisch bewateringssysteem en een robotmaaier. Ook het gebruik van groene energie in de tuin, zoals zonnepanelen en windmolens, wordt steeds gebruikelijker.

 

6.Wilde tuinen

Wilde tuinen worden steeds populairder in 2023. Deze tuinen worden aangelegd met als doel de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk na te bootsen. Dat betekent dat er vaak inheemse planten worden gebruikt en dat er veel ruimte is voor spontane groei. In een natuurlijke tuin wordt vaak gewerkt met verschillende niveaus, waardoor er een soort natuurlijke verdeling ontstaat tussen planten en dieren.

 

7. Verticale tuinen

Verticale tuinen zijn een trend die we steeds vaker zien in 2023. Het is een manier om groen toe te voegen aan een kleine buitenruimte, bijvoorbeeld op een balkon of in een kleine achtertuin. Bij verticale tuinen worden planten opgehangen aan de muur, waardoor er een soort levende muur ontstaat. Hierdoor kan je op een klein oppervlak veel groen toevoegen, terwijl je tegelijkertijd een speelse uitstraling creëert.

Komende zomer ga je veel afwisseling zien in tuinontwerp. Laat je inspireren en geef zelf een creatieve draai aan je buitenruimte!