B2B

7 gratis handige SEO tools

Je wilt graag zelf aan de slag met SEO, maar hebt weinig of geen budget voor professionele tools zoals SE ranking of Ahrefs. Geen probleem want er zijn behoorlijk veel tools beschikbaar die jou op weg helpen met bij Lokale SEO. Om te kunnen starten zijn er sowieso 3 tools van Google die niet mogen ontbreken.
Google Analytics

We weten allemaal dat Google de grootste zoekmachine is en dat de gratis tools van Google sowieso niet kunnen ontbreken. Met Google Analytics weet je welke bezoekers via welke kanalen op jouw website komen. Gebruiken ze desktop of mobiel? Op welke pagina’s komen ze binnen en hoelang blijven ze op de website?

Google Search Console

Fantastische tool om te zien of je website technisch in orde is en op welke zoekwoorden je website vertoond wordt. Welke pagina’s worden door Google geïndexeerd? Op welke zoekwoorden wordt je website gevonden via Google? Inclusief doorklikratio en gemiddelde positie. Dus wil je weten of jouw SEO inspanningen daadwerkelijk voor resultaat zorgen?

Google Mijn Bedrijf

Elk bedrijf dat staat ingeschreven bij KVK heeft recht op een Google Mijn Bedrijfsvermelding die vindbaar is in jouw regio. Grote kans dat je die bedrijfsvermelding al hebt. Maar de volgende vraag is: wat doe je er precies mee? Hopelijk wel want de vermelding is doorgaans het eerst wat iemand te zien krijgt wanneer hij of zij in Google zoekt naar je bedrijf via Google search. Hoe zorg je voor een goede vermelding? Dat is door alle bedrijfsinformatie toe te voegen, voldoende foto’s te gebruiken en reviews toe te voegen. Je kunt deze informatie via de site of via een app toevoegen. Dus zowel vanaf je computer als vanaf je telefoon.

Content-tools

Zonder content ga je natuurlijk nooit hoog scoren. Maar dat niet alleen, het mooi ook relevante en kwalitatieve content zijn. Een goede eerste stap is om te kijken bij de concurrenten die hoog scoren. Waar schrijven ze over en hoe vaak publiceren ze nieuwe content? Dit geeft eigenlijk al een goed beeld van wat er nodig is. Daarna ga je met behulp van het zoekwoorden onderzoek de focus bepalen. De volgende tools kunnen daarbij helpen.

Zoekwoorden onderzoek met Ubersuggest

Voordat je lukraak content gaat maken is het belangrijk dat je weer waar je doelgroep precies naar zoekt en welke zoektermen ze gebruiken. De tool Ubersuggest is een handige tool voor zoekwoorden onderzoek. Je vult je zoekterm in en je krijgt een idee van hoeveel mensen zoeken naar dit specifieke onderwerp. Je krijgt direct inzage in:
Geschat maandelijks zoekvolume per land
Moeilijkheidsgraad van het keyword
Top 10 Google zoekresultaten
Daarnaast kun je met deze tool ook:
Eenvoudig sorteren
Filteren op zoekwoord
Extra zoekwoord ideeen bekijken
Zoekwoorden uitsluiten

Een SEO expert die hier veel kennis van heeft en waar je meer over kunt lezen is de Optimus Online Academie.

Wil je een uitgebreid onderzoek doen? Gebruik dan ook andere professionele tools zoals:
Semrush
SE ranking
Google Trends
PowerSEO Zoekwoorden tool
Ahrefs
Keywordtool.io
Zoekwoord.nl

B. Analyzed marketing werkt vooral met Ahrefs en SE ranking als zoekwoorden tools en technische tools.

Andere gratis SEO tools die het proberen waard zijn, zijn
Keyword Suffer
Keywords Everywhere

Achterhaal welke vragen de doelgroepen hebben

Je bent altijd bezig met het beantwoorden van vragen die de doelgroep heeft. Als je goed inspeelt op deze vraag krijg je tevreden websitebezoekers en zul je hoger in Google scoren. Dat kan eenvoudig met de tool Answer the public. Je voert een onderwerp in en krijgt automatisch een overzicht van vragen die in Google worden gesteld. Wanneer je doorklikt op een item zie je ook direct de zoekresultaten in Google en welke concurrenten er allemaal actief zijn.

Technische SEO tools

Als zoekmachines als Google je content niet kunnen vinden of begrijpen, kunnen ze je ook niet laten ranken. De techniek van je website moet in orde zijn. Er zijn veel tools te vinden die je helpen met de technische SEO van je website. Met de volgende tools kun je problemen signaleren.

Screaming Frog

Bijna elke website bevat wel foutjes. Bijvoorbeeld links die niet meer werken, of pagina’s die per ongeluk afgeschermd staan voor zoekmachines. Zeker bij grote websites die al wat langer bestaan, sluipen dit soort foutjes er in de loop der tijd vaak onbedoeld in. Uiteraard kun je die foutjes handmatig niet boven water krijgen. Screaming frog is een handige tool om dode links op te sporen, de lengte van je titels en beschrijvingen te checken en te kijken of alle pagina’s van de juiste Heading tags zijn voorzien. Je kunt heel makkelijk alles exporteren zodat er in 1 oogopslag duidelijk is wat er ontbreekt of fout staat. Je kunt de eerste 500 pagina’s gratis indexeren.

GT-Metrix

Met miljoenen bezoekers per maand is GTMetrix één van de populairste tools om de snelheid van je website mee te testen. De tool is gebruiksvriendelijk en je ontvangt een uitgebreide uitleg hoe je wat kunt verbeteren. Naast GT-metrix kun je nog een paar andere tools gebruiken.
Lighthouse
Pagespeed Insight
GTmetrix
GiftOfspeed
Backlink checker

Des te hoger de Domein Autoriteit des te hoger de waarde van de website en tevens rankings van de keywords. Het is belangrijk dat je website kwalitatieve backlinks heeft en dat betekent dat verwijzingen nodig zijn vanuit andere sites. Des te meer stemmen jouw website krijgt vanuit relevante websites des te beter. Met de backlink checker van Ahrefs kun je zien hoeveel stemmen jouw website krijgt van andere sites en hoe waardevol deze websites zijn. Uiteraard moet de website relevant zijn voor jouw bedrijf. En daarnaast geldt ook: Des te hoger de Domein autoriteit en Trustflow des te beter.

Professionele tools

Voor een lokale website kun je met bovenstaande gratis tools een heel eind komen als je je SEO posities wilt verbeteren. Wanneer je weinig concurrentie hebt, helpen de tools je mogelijk zelfs al om topposities in Google te behalen. Ik zou graag nog één aanvulling willen geven op bovenstaande. De SERP Snippet Preview tool is een handige tool om te zien of je de lengte van de titels en meta beschrijvingen goed zijn.

Trainingen Optimus online

Wil je meer weten over SEO? Wil je een cursus of training volgen? Bekijk dan eens het aanbod van Optimus online. Dat kun je vinden op het Optimus Academie overzicht.

Interesse in een cursus op maat? Schakel dan B. Analyzed marketing in!